Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru că nu a ţinut cont de consecinţele evacuării unei tabere de romi români în regiunea pariziană, în 2013, şi de situaţia particulară a persoanelor expulzate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte români din comunitatea romă au sesizat în aprilie 2013 CEDO, braţul juridic al Consiliului Europei (CoE), în urma deciziei autorităţilor franceze de a evacua tabăra neautorizată în care se aflau de şase luni, la Courneuve, în regiunea pariziană.

În lipsa unor propuneri în vederea unor mutări, reclamanţii au plecat până la urmă să se instaleze provizoriu în altă tabără, fără caravanele lor care, susţin ei, au fost confiscate.

Circumstanţele evacuării cu forţa a acestei tabere şi condiţiile de trai ulterioare ale romilor ”nu constiuie un tratament inuman şi degradant”, au hotărât judecătorii CEDO, anunţă Curtea într-un comunicat.

Cu toate acestea, ”din cauza unui termen scurt între hotărârea prefecturii şi punerea acesteia în aplicare, nu a existat nicio examinare a consecinţelor expulzării şi situaţiei particulare a reclamanţilor”, precizează Curtea.

Ca atare, Franţa a încălcat articolul 8 - privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului - şi articolul 13 - privind dreptul la un recurs eficient - ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO subliniază că ”apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor specifice este necesar să fie luate în calcul în examinarea proporţionalităţii la care sunt obligate autorităţile naţionale”, ceea ce nu s-a întâmplat în acest dosar.

Franţa a fost condamnată de CEDO la plata sumei de 7.000 de euro fiecărui reclamant - reprezentând daune morale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.