Uniunea Europeană (UE), după Statele Unite, ”nu va recunoaşte autorităţile rezultate din puciul” din Niger şi îşi suspendă imediat ”toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii” cu această ţară din Sahel, anunţă sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat cu ”cea mai mare fermitate” lovitura de stat.

Ministerul francez de Externe a anunţat că Franţa ”nu recunoaşte autorităţile” rezultate din puci.

În total 1.500 de militari francezi sunt staţionaţi în prezent în Niger, unde cooperează cu armata nigeriană.

Preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, îndepărtat de la putere prin acest puci, ”a fost ales în mod democratic, el a fost şi rămâne singurul preşedinte legitim al Nigerului.Eliberarea sa trebui să aibă loc necondiţionat şi neîntârziat”, îndeamnă, într-un comunicat, Josep Borrell.

În afară de supendarea oricărui ajutor bugetar, ”toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii sunt suspendate sine die, din acest moment” anunţă el.

Uniunea Africană (UA) a cerut militarilor nigerieni ”să se întoarcă imediat” în cazărmi şi o ”restabilire a autorităţii constituţionale” în termen de 15 zile, într-un comunicat publicat după o reuniune, vineri, a acestei organizaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.