Franţa a avertizat vineri Rusia să nu afecteze integritatea teritorială a Ucrainei, după ce Statele Unite i-au prevenit pe aliaţii europeni cu privire la mişcările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina şi cu privire la un potenţial atac, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru diplomaţi europeni au declarat pentru Reuters că oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la un atac asupra Ucrainei cu aliaţii lor din Uniunea Europeană, în cadrul unui briefing la Bruxelles. Doi au spus că întâlnirea a avut loc miercuri, cu 30 de ambasadori la nivelul alianţei transatlantice NATO.

Miniştrii de Externe şi Apărare ai Franţei, Jean-Yves Le Drian şi Florence Parly, au emis o declaraţie neobişnuit de directă după ce s-au întâlnit cu omologii lor ruşi la Paris.

”Cei doi miniştri şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate din Ucraina şi au avertizat clar asupra consecinţelor grave ale oricăror alte posibile daune aduse integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se arată în comunicat.

Rusia a respins vineri sugestiile că Moscova ar putea cântări un atac, ca fiind inflamatorii, şi a acuzat Statele Unite de mişcări agresive în Marea Neagră.

Diplomaţii europeni au refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la motivele sau dovezile americane pentru teama de un atac. În plus, o sursă diplomatică a spus că săptămâna trecută, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, principalul organism politic decizional din cadrul NATO, Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, a prezentat mai detaliat recenta sa călătorie la Moscova şi şi-a împărtăşit îngrijorarea cu privire la deplasarea trupelor.

”Modele de comportament al Rusiei sunt diferite de ceea ce am văzut înainte”, a spus o sursă NATO, fără a detalia. Până acum, nu este clar dacă această consolidare militară este destinată să conducă la o incursiune în Ucraina sau dacă este doar un alt exerciţiu.”

Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 şi spune că apele din jurul acesteia aparţin acum Rusiei, în pofida faptului că majoritatea ţărilor continuă să recunoască peninsula ca fiind ucraineană.

Separaţiştii susţinuţi de ruşi au preluat controlul asupra regiunii Donbass din estul Ucrainei în acelaşi an, iar soldaţii de ambele părţi continuă să fie ucişi în mod regulat în conflictul de acolo.

Kremlinul a spus că depinde de Moscova unde desfăşoară forţe în interiorul graniţelor sale.

"Astfel de titluri nu fac altceva decât să alimenteze în mod inutil şi fără temei tensiunile. Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, aflat la Paris pentru discuţiile cu Parly şi Le Drian, a spus, citat de TASS, că este important să lucrăm cu Franţa pentru a detensiona situaţia din Ucraina.

Într-o altă critică rară la adresa Moscovei, Parisul a acuzat-o la începutul acestei săptămâni că a blocat eforturile de a organiza o întâlnire ministerială între Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, care urmăreşte să promoveze acordurile de pace convenite în 2014.

Franţa şi Germania au acuzat Rusia că impune condiţii nerealiste, ceva ce Moscova neagă.

Uniunea Europeană a acuzat săptămâna aceasta, statul Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, că a încurajat mii de oameni care fug din părţile lumii sfâşiate de război să încerce să îi treacă graniţele.

Bruxelles-ul va impune noi sancţiuni împotriva Belarus săptămâna viitoare, au spus diplomaţii. Nu există nicio sugestie în acest stadiu că Rusia sprijină Belarusul din punct de vedere operaţional, deşi a criticat public UE.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a detectat şase zboruri ale avioanelor spion NATO în spaţiul aerian deasupra Mării Negre, parte din ceea ce a descris ca fiind intensificarea misiunilor de recunoaştere ale firţelor occidentale.

Armata rusă a mai spus că urmăreşte deplasarea navelor americane în Marea Neagră şi a acuzat Washingtonul că studiază regiunea ca pe un potenţial teatru de război.

După ce s-a întors de la Washington, ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a declarat că Kievul şi aliaţii săi occidentali şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru a avertiza Rusia împotriva lansării unui nou atac militar asupra Ucrainei.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Germaniei a declarat că miniştrii din Franţa, Germania şi Ucraina vor discuta despre criză luni, la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.