Miliţia privată Convoi a luat naştere la sfârşitul anului 2022 în Crimeea, iar la originea acestei armate private ar fi Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălţi, în Republica Moldova, şi suspectat de legături cu crima organizată. Gruparea Convoi este din ce în ce mai mediatizată şi recrutează noi combatanţi. Potrivit serviciilor secrete britanice, Kremlinul încearcă să încurajeze apariţia altor grupuri de mercenari pentru a concura compania Wagner, care a devenit prea puternică în ochii unor oficiali ruşi, relatează France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asistăm oare la apariţia unui nou jucător în conflictul ucrainean? se întreabă France 24. În timp ce grupul Wagner a jucat un rol central în postura militară a Rusiei încă de la începutul invaziei ruseşti, dar mai ales în ultimele luni la Bahmut, o altă miliţie, numită "Convoi", a câştigat vizibilitate în ultimele săptămâni şi ar putea deveni un nou subcontractor al Moscovei în războiul Kremlinului împotriva Kievului.

La originea acestei armate private create la sfârşitul anului 2022 ar fi Serghei Aksionov. Născut în Republica Moldova, acest fost om de afaceri suspectat de legături cu crima organizată a cunoscut o ascensiune politică rapidă, fiind numit prim-ministru al Crimeei de către Vladimir Putin în 2014. Arhitect major al anexării teritoriului ucrainean la Rusia, acest loialist al lui Putin conduce în prezent peninsula ocupată.

CINE ESTE SERGHEI AKSIONOV

Potrivit RISE Moldova, Serghei Aksionov (Axionov în Republica Moldova) s-a născut în 1972 la Bălţi, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, astăzi Republica Moldova. În CV-ul său făcut public, Aksionov susţine că este absolvent al Şcolii Superioare Militaro-Politice de Construcţii din Simferopol, Crimeea. Însă, într-un răspuns al Ministerului de Interne al Ucrainei, expediat unui deputat ucrainean, se menţionează că Aksionov a fost exmatriculat de la studii din cauza lipsei de disciplină şi „trimis în Republica Moldova”.

Presa din Ucraina a scris că, în anii ‘90, Aksionov a făcut parte dintr-un grup criminal, fiind cunoscut sub numele de „Goblin” (trad. - „Spiriduşul”), şi a fost cercetat penal pentru extorcare de bani şi deţinere de arme.

În perioada 1993-2014, Serghei Aksionov administrează mai multe afaceri pe teritoriul Federaţiei Ruse. Între timp, fondează “Russkoe Edinstvo” („Unitatea rusă”), o mişcare social-politică din Crimeea care, în 2010, devine partid politic, formaţiune condusă chiar de el. Ulterior, formaţiunea creată de Aksionov a militat pentru separarea Crimeei de Ucraina şi apropierea ei de Federaţia Rusă.

În primăvara lui 2014, după ce Crimeea a fost anexată ilegal de administraţia rusă, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, l-a numit şef interimar al autoproclamatei Republici Crimeea pe Aksionov, acesta fiind şi unul dintre cosemnatarii aşa-numitului „Tratat de aderare a Crimeei la Rusia”.

Pentru implicarea sa în procesul de anexare, politicianul a primit din partea Federaţiei Ruse ordinul de stat „Pentru Meritul Patriei” – gradul I.

Ca urmare a acţiunilor sale, politicianul cu origini moldoveneşti a fost inclus de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, precum şi de alte state pe lista persoanelor vizate de diverse sancţiuni.

În 2020, conform declaraţiei sale de avere, familia Aksionov a avut un venit de peste 26,7 milioane de ruble, echivalentul a circa 326 de mii de euro.

CE SE ŞTIE DESPRE NOUA MILIŢIE CONVOI

"În Rusia, miliţiile private nu sunt o noutate. În afară de Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner în 2014, putem menţiona miliţia lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen. Pentru aceşti antreprenori de influenţă, politicieni sau oligarhi, este vorba de susţinerea regimului şi de răspândirea influenţei lor şi a Rusiei pe plan internaţional", spune Lukas Aubin, director de cercetare la IRIS şi autor al cărţii "Geopolitica Rusiei", citat de France 24.

Pentru moment, puţine informaţii au ieşit la iveală despre funcţionarea şi organizarea Convoi. Pe profilul său de Telegram, creat în noiembrie 2022, grupul a lansat recent mai multe campanii de recrutare pentru a-şi mări rândurile. Potrivit unei anchete realizate de site-ul rus independent iStories, miliţia are 300 de combatanţi care acţionează în Crimeea şi în sudul Ucrainei, în regiunea Herson. 

Potrivit unui fost membru al unităţii de mercenari intervievat de iStories, recruţii semnează două contracte: unul cu Convoi şi altul cu Ministerul rus al Apărării. Fiecare luptător ar câştiga aproximativ 2.500 de dolari pe lună. Celor care servesc timp de un an întreg li s-ar promite, de asemenea, un teren în Crimeea sau Abhazia.

CINE SUNT OAMENII CARE CONDUC CONVOI

Comandantul noului grup militar ar fi Konstantin Pikalov (nume de război: Mazai), care a fost comandant în cadrul companiei Wagner a lui Prigojin şi a luptat în Republica Centrafricană şi Madagascar, potrivit unei investigaţii Bellingcat.

Însă în faţă, cel puţin mediatic, este scos un anume Vasili Iaşcikov, care este prezentat drept "comandant" şi care apare în majoritatea programelor TV şi în înregistrările de pe Telegram. În 2018, grupul său de tovarăşi i-a bătut pe manifestanţii anti-Putin, potrivit site-ului independent Meduza.

UN RIVAL PENTRU WAGNER?

Este dificil de ştiut astăzi ce rol ar putea juca Convoi în Ucraina, în condiţiile în care Wagner acaparează toate resursele disponibile şi atenţia presei. Cu toate acestea, apariţia sa are loc într-un context de tensiuni puternice între şeful lui Wagner şi Ministerul rus al Apărării. De câteva luni, ambiţiile politice ale lui Evgheni Prigojin şi ieşirile sale furtunoase despre presupusa incompetenţă a comandamentului armatei regulate exasperează Moscova.

În timp ce mercenarii lui Wagner se străduiesc să învingă rezistenţa ucraineană în Bahmut, unii oficiali ruşi ar dori să-l marginalizeze definitiv pe cel supranumit Bucătarul al lui Putin.

Potrivit serviciilor secrete britanice, obiectivul Kremlinului este de a reduce "rolul dominant" al miliţiei lui Prigojin în Ucraina, favorizând alte armate private.

"Comandamentul militar caută probabil o miliţie alternativă asupra căreia să aibă mai mult control. Cu toate acestea, nicio armată privată nu poate concura în prezent cu Wagner în ceea ce priveşte forţa sau puterea de luptă", se arată într-o evaluare a britanicilor publicată la 4 aprilie. Cu aproximativ 50.000 de oameni activi în Ucraina de la jumătatea lunii decembrie, dintre care majoritatea sunt foşti deţinuţi recrutaţi din închisorile ruseşti, luptătorii Wagner par a fi nişte auxiliari de neocolit.

PRIGOJIN ESTE ÎN RELAŢII FOARTE BUNE CU AKSIONOV

Alte elemente tind să nuanţeze ideea unei rivalităţi în devenire între cele două grupări. În primul rând, relaţiile dintre Aksionov şi Prigojin par excelente. Aksionov a ameninţat că va aplica pedeapsa cu moartea oficialilor ruşi care vor fi reticenţi în a trimite muniţie miliţienilor lui Wagner. Această iniţiativă a fost primită cu căldură de Prigojin.

În plus, comandantul Convoi este un apropiat al lui Prigojin, potrivit unei investigaţii realizate de Bellingcat şi Insider. Konstantin Pikalov, alias Mazai, nu este nimeni altul decât fosta mână dreaptă a şefului Wagner şi o fostă figură-cheie în activităţile companiei Wagner în Republica Centrafricană.

"Nu se ştie astăzi dacă cei doi bărbaţi sunt în conflict. Cu toate acestea, această înmulţire a grupurilor armate private arată clar că există disensiuni în cadrul guvernului rus", notează Lukas Aubin. "Oricum, guvernul rus nu prea mai are de ales. Armata este în dificultate şi aceste miliţii apar ca alternative. Cu toate acestea, aceste două miliţii ar putea coexista perfect atât timp cât ele servesc interesele Kremlinului. Puterea lui Putin este o putere oportunistă în care toate mijloacele sunt bune", spune Lukas Aubin. "A avea miliţieni puternici de partea sa este un atu, chiar dacă este o construcţie ce poate părea instabilă”, punctează analistul.

IGOR GHIRKIN: BATALIONUL DE VOLUNTARI NEVSKI, O FARSĂ

Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) relata în analiza sa de sâmbătă a situaţiei de pe front că fostul comandant separatist prorus din Donbas Igor Ghirkin, devenit un proeminent blogger militar, şi el critic la adresa conducerii militare, a dezvăluit la 7 aprilie că un batalion de voluntari pe care el însuşi l-a promovat activ anterior este în esenţă o farsă.

Ghirkin a postat la 7 aprilie pe Telegram un mesaj furibund în care susţine că batalionul de voluntari Nevski pe care chiar el l-a promovat pe parcursul anului 2022 s-a desfăşurat ca o "brigadă" formată din trei batalioane, adică 1.186 de persoane în total. Or. un singur batalion rusesc este format de obicei din aproximativ 800-900 de persoane, astfel încât remarca lui Girkin sugerează că liderii Nevski au încercat să prezinte în mod eronat batalionul de voluntari ca fiinf o formaţiune mai mare, desemnându-l drept brigadă.

Ghirkin a remarcat că Nevski a fost desfăşurat pe linia frontului în apropiere de Avdiivka cu forţele unei "companii întărite", fără echipamentul sau antrenamentul promis, şi s-a trezit rapid conducând asalturi costisitoare.

Ghirkin l-a acuzat pe comandantul Nevski că este mai interesat de "maşinaţiuni politice şi comerciale" şi a sugerat că grupul Nevski a fost creat cu unicul scop de a genera profit. 

Tirada lui Ghirkin împotriva unei formaţiuni pe care o susţinea cândva cu ardoare sugerează că până şi formaţiunile de voluntari ţinute la mare stimă se confruntă cu probleme de corupţie şi de pregătire, care sunt endemice în aparatul rusesc de generare a forţelor, conchide ISW.

CITEȘTE ȘI Gazprom îşi face propria armată de mercenari - ISW

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.