Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a fost citat să depună mărturie, de către Jack Smith, procurorul special însăcinat să ancheteze cu privire la rolul jucat de către Donald Trump în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători de-ai săi, la 6 ianuarie 2021, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această citare a fost decisă după ”luni de negocieri între procurori federali şi echipa juridică a lui Pence”, potrivit postului ABC News.

Audierea lui Mike Pence ar putea să facă lumină asupra amplorii eforturilor magnatului în domeniul imobiliar de a împiedica cerificarea victoriei rivalului său democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

Donald Trump a exercitat - în mod public - presiuni asupra lui Mike Pence să nu certifice rezultatul alegerilor, la 6 ianuarie 2021, în timp ce acesta se afla în Capitoliul asediat de către susţinători ai fostului preşedinte republican.

Aceste acţiuni au fost denunţate drept ”iresponsabile” de către Mike Pence, un potenţial candidat în alegerile prezidenţiale din 2024, care a refuzat să fie audiat de către Comisia de anchetă din cadrul Camerei Reprezentanţilor cu privire la atacul de la Capitoliu.

În afară de această anchetă parlamentară, procurorul special Jack Smith, numit în noiembrie de către secretarul american al Justiţiei Merrick Garland, supervizează o a doua investigaţie cu privire la felul în care fostul preşedinte a gestionat documente confidenţiale care era necesar să fie arhivate după plecarea acestuia de la Casa Albă,

Donald Trump, care şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024, ar putea încerca să împiedice audierea fostului său vicepreşedinte, agitând o prerogativă a puterii executive de a-şi păstra confidenţiale comunicările, aşa cum a încercat să facă cu alţi oficiali chemaţi la audieri în cadrul anchetei federale.

Procurorul special urmează să decidă dacă recomandă sau nu inculparea miliardarului republican, însă Departamentul Justiţiei este cel care tranşează acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.