Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres, în vârstă de 93 de ani, a fost spitalizat de urgenţă marţi seara, în apropiere de Tel Aviv, a fost plasat sub anestezie şi asistenţă respiratorie în urma unui accident vascular cerebral, a anunţat biroul său într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres, în vârstă de 93 de ani, a fost spitalizat de urgenţă marţi seara, în apropiere de Tel Aviv, a fost plasat sub anestezie şi asistenţă respiratorie în urma unui accident vascular cerebral, a anunţat biroul său într-un comunicat, relatează AFP.

"Fostul preşedinte a fost spitalizat la Spitalul Tel-Hashomer în urma unui accident cerebral", a precizat biroul.

După ce a anunţat că starea sa era "stabilă" şi că era "conştient", biroul lui Peres a raportat o "o schimbare în starea sa".

"Medicii săi au decis să-l anestezieze şi să-l plaseze sub asistenţă respiratorie pentru a facilita continuarea tratamentului. În câteva minute va fi supus unei scanări în vederea evaluării mai precise a stării sale", a anunţat biroul.



Publicaţii israeliene au scris că Peres se afla în stare gravă.

Mass-media a trimis jurnalişti la faţa locului, la Ramat Gan, în apropierede Tel Aviv. Tel-Hashomer este cel mai mare spital israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat rapid faţă de vestea spitalizării, care a avut loc în ziua semnării, la Washington, în 1993, a primelor Acorduri de la Oslo. Peres a fost unul dintre artizanii acestora.

"Îi doresc fostului preşedinte o însănătoşire rapidă. Shimon, te iubim, iar tot poporul speră să te însănătoşeşti", a scris Netanyahu pe pagina de Facebook.

Netanyahu a discutat cu directorul spitalului şi s-a informat despre starea lui Peres, au anunţat serviciile acestuia.

Mesaje de susţinere au început să curgă.

"Îţi dorim, dragul nostru fost preşedinte Shimon Peres, o însănătoşire rapidă, pentru ca să poţi să-ţi transmiţi mesajul înţelept", a scris într-un tweet liderul opoziţiei laburiste Isaac Herzog.
Peres s-a confruntat în ianuarie cu două probleme cardiace în decurs de zece zile şi a fost spitalizat în două rânduri.

GENERAŢIA PĂRINŢILOR FONDATORI

El a fost spitalizat, pe 14 ianuarie, în urma unui accident cardiac considerat minor, după care i s-a pus un cateter în vederea lărgirii unei artere. El a fost externat după cinci zile. Însă a revenit din cauza unei aritmii cardiace.
Unul dintre artizanii Acordurilor de pace de la Oslo din 1993, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi fostul preşedinte palestinian Yasser Arafat. Ambii au decedat.

Ultimul om politic în viaţă care provine din generaţia părinţilor fondatori ai Israelului, Peres a fost ministru în numeroase guverne, a deţinut în mai multe rânduri funcţia de premier, iar apoi pe cea de preşedinte al israelului, din 2007 şi până în 2014.

La vârsta de 93 de ani el este deosebit de activ, prin intermediul Centrului Peres pentru Pace, care promovează coexistenţa între evrei şi arabi.

Între cele două internări la spital, în ianuarie, el şi-a afirmat voinţa de a se "întoarce la lucru" şi de a "continua să servească ţara noastră frumoasă pe care o iubesc".

Prezent pe scena politică de la crearea Israelului, în 1948, el a mărturisit la un moment dat că secretul longevităţii sale constă în a face gimnastică zilnic, a mănca puţin şi a bea unul, două pahare de vin.

Peres continuă să joace rolul de înţelept al naţiunii.

Această nouă problemă de sănătate are loc în contextul în care perspectivele soluţionării conflictului israeliano-palestinian, aflat mult timp în centrul preocupărilor sale, au fost rareori mai sumbre decât în prezent şi în contextul în care ideea că Acordurile de la Oslo sunt moarte câştigă tot mai mult teren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.