Fostul lider al extremei drepte austriece Heinz-Christian Strache - căzut în dizgraţie în urma scandalului de corupţie Ibizagate - a fost achitat marţi, de către un tribunal de la Viena, într-un nou proces, din cauza lipsei de probe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inculpatul, în vârstă de 53 de ani, acuzat de favoritism în schimbul unor donaţii către partidul său, a fost ”găsit nevonovat”, declară AFP vicepreşedinta tribunalului corecţional din Viena, Christina Salzborn.

Heinz-Christian Strache a fost condamnat, în august 2021, la 15 ani de închisoare - cu suspendare -, însă hotărârea a fost anulată un an ami târziu de către o Curte de Apel, din cauză că elemente care-l disculpau nu au fost luate în calcul.

În cadrul acestui al doilea proces, judecătoarea a stabilit că procurorii nu au prezentat suficiente probe în vederea încadrării delictului, se arată în motivaţia hotărârii, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Potrivit parchetului Heinz-Christian Strache ar fi intervenit în vederea modificării unei legi, cu scopul ca o clinică privată să acceseze asigurări sociale.

Această lege a fost modificată, până la urmă, după ce extrema dreaotă a ajuns la putere, şi a permis instituţiei să primească fonduri publice.

În schimb, patronul acestei clinici - Walter Grubmüller - era acuzat de faptul că ar fi făcut două donaţii puternicului Partid al Libertăţii (FPÖ), în sumă de 12.000 de euro.

Walter Grubmüller care a fost condamnat, la rândul său, la 12 luni de închisoare - cu suspendare -, a fost de asemenea achitat marţi.

Heinz-Christian Strache, la acea vreme vicecancelar, a căzut de la putere după ce, în mai 2019, a fost divulgată în presă o înregistrare video - filmată cu doi ani mai înainte -, pe Insula spaniolă Ibiza.

Strache, filmat cu camera ascunsă, apare în această înregistrare propunând atribuirea unor licitaţii publice unei femei care se dă drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unei susţineri financiare.

Secvenţa a produs o adevărată ”deflagraţie” şi a condus la spargerea coaliţiei din care făceau parte FPÖ şi conservatorii fostului cancelar Sebastian Kurz şi la organizarea unor alegeri anticipate, în care extrema dreaptă a fost înfrântă.

Pe front judiciar, acest episod a condus la lansarea unor investigaţii în toate direcţiile împotriva mai multor oficiali de rang înalt, între care şi Heinz-Christian Strache.

La sfârşitul lui iulie, Heinz-Christian Strache a fost achitat în alt proces de corupţie.

Aceste scandaluri de corupţie au condus la o scădere a extremei drepte în sondaje - în mod istoric puternică în Austria.

Însă FPÖ, care se află în prezent în opoziţie, a devenit primul partid politic care atinge 30% din intenţiile de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.