Un tribunal belarus l-a condamnat la opt ani de închisoare pe Roman Protasevici, un fost jurnalist disident arestat în Belarus în 2021, după interceptarea spectaculoasă a unui avion de linie, care a declanşat un val de condamnări din Occident, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei publice belaruse de presă Belta, Stepan Putilo şi Ian Rudik - alţi doi acuzaţi în exil, în străinătate - au fost condamnaţi în acest dosar, în contumacie, la 20 şi, respectiv, 19 ani de închisoare.

Ei erau vizaţi de o serie de capete de acuzare - inclusiv îndemnuri publice la ”preluarea puterii”, acte ”teroriste” şi insultarea şefului statului belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Cei trei tineri din  acest dosar emblematic al represiunii în Belarus sunt fondatorii sau au lucrat la publicaţia de opoziţie Nexta, care a jucat un rol-cheie în contestarea din 2020.

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai 2021, împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce un zbor Ryanair care asigura o legătură de la Atena la Vilnisu a fost interceptat cu un avion de vânătoare belarus, provocând un scandal şi o serie de sancţiuni din Occident.

Parchetul a cerut ca Stepan Putilo să fie condamnat la 20 de ani de închisoare, Ian Rudik la 19 ani, iar Roman Protasevici la zece ani de închisoare.

Nexta a jucat un rol-cheie în mobilizatrea contestării istorice a realegeri, în august 2020, a lui Aleksandr Lukaşenko, prin publicarea masivă de apeluri la manifestaţii şi publicarea unor imagini de la mobilizare şi reprimarea poliţiei.

Din această cauză, publicaţia a fost clasificată drept ”organism terorist” de către justiţia belarusă.

Roman Protasevici a acceptat să coopereze în anchetă, după ce a fost arestat, şi a declaart că se căieşte, în înregistrări video difuzate de către televiziunea publică belarusă, înregistrate ”sub constrângere”, acuză opoziţia belarusă.

Miercuri, el a apărut la audieri, la Minsk, aşezat singur pe banca acuzaţilor, cu cearcăne la ochii, potrivit unor imagini difuzate de Belta.

”Protasevici a respectat termenii acordului de cooperare încheiat cu el. Prin urmare, acuzatul va primi mai puţin decât putea”, declara la sfârşitul lui aprilie procurorul Natalia Sokoliova la televiziunea belarusă.

El este plasat în arest la domiciliu începând din iunie 2021, iar Sofia Sapega, o rusoaică, a fost condamnată la şase ani de închisoare.

Negocieri au loc între Minsk şi Moscova, pentru ca ea să fie transferată în Rusia, unde să-şi ispăşească pedeapsa.

GERMANIA DENUNŢĂ O CONDAMNARE ”BRUTALĂ”

Germania a criticat dur, miercuri, condamnarea la opt de închisoare a lui Roman Protasevici.

”Verdictul lui Roman Protasevici este un nou exemplu al unor proceduri brutale ale celor care sunt la putere în Belarus împotriva forţelor democratice şi presei independente”, a denunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul german de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.