O fostă secretară la lagărul de concentrare nazist Stutthof, Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, plasată joi în detenţie provizorie în Germania, după ce a fost fugară tmp de mai multe ore, a fost eliberată, a anunţat marţi un tribunal din Itzehoe, înante de reluarea procesului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Măsuri de securitate” au fost dispuse de acest tribunal, a căror natură exactă nu a fost precizată, dare care urmează să permită prezenţa acuzatei la 19 octombrie în faţa membrilor Curţii în care urmează să răspundă cu privire la acuzaţii de complicitate la omor în peste 10.000 de cazuri.

Singura femeie implicată în nazism care este judecată după mai multe decenii în Germania, Irmgard Furchner a fugit înainte de deschiderea procesului împotriva sa, la 30 septembrie, la Curtea pentru femei tinere din Itzehoe.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele nonagenarei, care a stupefiat tribunalul şi i-a indingnat pe reprezentanţii victimelor barbariei naziste.

După o zi rocambolescă, ea a fost găsită şi plasată în detenţie provizorie.

Înainte de deschiderea procesului, acuzata a anunţat într-o scrisoare adresată preşedintei Curţii, dezvăluie Der Spiegel, că nu vrea să se prezinte în faţa judecătorilor.

În vârstă de 18-19 ani la vremea faptelor, Irmgard Furchner, care trăieşte într-un azil de bătrâni dn Hamburg, este judecată cu privire la ”complicitate la omor în peste 10.000 de cazuri”, potrivit parchetului.

Acuzarea îi reproşează faptul că a participat, prin funcţia administrativă pe care a deţinut-o, la uciderea deţinuţilor în lagărul de concentrare Stutthof, aflat pe teritoriul Poloniei de azi.

Ea a lucrat în lagăr ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 în aprlie 1945.

În acest lagăr, situat în apropiere de Gdansk (Dantzig, la acea vreme), în care au pierit 65.000 de oameni, ”deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici” au fost asasinaţi în mod sistematic, potrivit parchetului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.