Serviciile ucrainene de informaţii (SBU) anunţă vineri că au arestat un fost conducător din regiunea Herson (sud), suspectat de colaborare cu ruşii în timpul ocupaţiei regiunii şi de denunţarea tatălui său, care ulterior a fost ”torturat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul vânează funcţionari sau oficiali ucraineni acuzaţi de cooperare cu forţe ruse care ocupă mai multe regiuni ale Ucrainei atât după invazia din februarie 2022, dar şi înaintea invaziei.

SBU anunţă arestarea unui bărbat cu responsabilităţi pe plan local, pe care-l acuză că ar fi ”unul dintre primii care şi-au oferit «ajutorul» invadatorilor în războiul împotriva Ucrainei”.

Oraşul Herson a fost ocupat - timp de opt luni - de către armata rusă şi a fost eliberat la 11 noiembrie 2022 de către forţe ucrainene.

Suspectul este acuzat de faptul că le-a dat forţelor ruse numele şi adresele unor membri ai rezitenţei locale - inclusiv a tatălui său, care ”avea o poziţie proucraineană”.

Tatăl suspectului a fost ”condus într-o cameră de tortură rusă locală şi supus multor forme de tortură pentru a fi convins să colaboreze”, potrivit SBU.

Fostul oficial - căruia SBU nu-i dezvăluie identitatea - riscă închisoarea pe viaţă, potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina a deschis peste 6.600 de proceduri penale împotriva unor persoane ”cu privire la colaborare sau alte infracţiuni legate de conflict” de la începutul invaziei ruse, potrivit ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.