Comandouri britanice au desfăşurat operaţiuni sub acoperire într-un "mediu extrem de sensibil", a dezvăluit Robert Magowan, fostul comandant general al Royal Marines, într-un articol pentru "Globe and Laurel", jurnalul oficial al puşcaşilor marini, relatează "The Times".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru prima dată când un ofiţer recunoaşte implicarea britanicilor în operaţiuni speciale în Ucraina ce implică "un nivel ridicat de risc politic şi militar".

Pe de altă parte, Marea Britanie a desfăşurat experţi în securitate cibernetică pentru a proteja ministerele ucrainene critice. Specialiştii au lucrat de la distanţă, în numele guvernului britanic, pentru a contracara atacurile din februarie, mai scrie "The Times".

Aproximativ 350 de puşcaşi marini dintr-un regiment specializat, Comando 45, au părăsit "într-un termen foarte scurt" un exerciţiu care avea loc în Norvegia, în ianuarie anul trecut, pentru a evacua în Polonia personalul ambasadei britanice din Kiev, în momentul în care devenise clar că trupele ruseşti se adună la graniţe pentru o invazie, a povestit Robert Magowan. Puşcaşii marini s-au întors apoi în aprilie "pentru a restabili misiunea diplomatică, asigurând protecţia personalului esenţial", după ce Vladimir Putin şi-a retras forţele din regiunea Kievului, a precizat el.

"În timpul ambelor faze, comandourile au sprijinit alte operaţiuni sub acoperire într-un mediu extrem de sensibil, cu un nivel ridicat de risc politic şi militar", a adăugat Robert Magowan.

Pe lângă faptul că au desfăşurat operaţiuni speciale în Ucraina, puşcaşii marini au fost lăudaţi de Magowan pentru rolul pe care l-au avut în sprijinirea pregătirii forţelor armate ale Kievului. "Alături de o apărare mai largă, am fost puternic implicaţi în instruirea a sute de militari ucraineni pe parcursul acestei veri. De asemenea, plănuim să instruim puşcaşii marini din Ucraina", a declarat Magowan.

Forţele speciale britanice au fost trimise în Ucraina încă din 2015 pentru a antrena armata ucraineană, dar s-au retras în februarie, înainte de invazia rusă, pentru a evita o confruntare directă cu armata rusă.

Cu cartierul general la Arbroath, pe coasta Mării Nordului, Grupul de Comando 45 este specializat în războiul arctic. Unitatea de mărimea unui batalion a fost implicată în anii 80 în conflictul dintre Marea Britanie şi Argentina din Insulele Malvine - Falklands, când comandourile au luat parte la bătălia pentru Port Stanley. Unitatea a participat, de asemenea, la acţiuni în Irak şi Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.