Voci din armata brtanică critică echiparea Forţelor Regale Aeriene (Royale Air Force, RAF) cu avioane noi de tip F-35, produse de Lockheed Martin, denunţând faptul că acest avion de luptă este ”perimat”, deoarece nu poate decola de la bordul a două noi portavioane britanice din clasa Queen Elizabeth, în valoare de trei miliarde de lire sterline, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RAF a cumpărat avioane de tip F-35A şi avioane de F-35B, ultima versiune a aeronavei de luptă.

Armata justifică cumpărarea primelor prin faptul că sunt mai ieftine decât varianta ”B”, în contextul în care bugetul Apărării îngrijorează din cauza crizei economice din regat.

Mai multe surse citate de The Independent denunţă însă o strategie ”pe termen scurt”.

”De ce cred ei că au nevoie de F-35A, dacă nu pot să decoleze de pe un portavion?”, declară pentru ziar un membru al industriei Apărării.

Multe voci acuză RAF de faptul că şi-a luat o ”jucărie” pentru a se ”amuza”.

”Dacă cumperi F-35, le cumperi pentru a le opera pe portavioane. Ce interes ai să cumperi un avion depăşit pe care nu-l poţi trimite nicăieri în lume?”, denunţă altă sursă.

Alte surse reproşează RAF o lipsă de viziune pe termen lung.

”S-ar putea ca achziţionarea unor F-35A să aibă un sens strategic, însă după ce ai explicat şi stabilit ce vrei să faci”, declară pentru ziar un membru al armatei.

Această nouă polemică intervine la o lună după ce National Audit Office, un organism independent însărcinat cu controlul şi auditul administraţiilor publice britanice, avertiza într-o notă cu privire la riscul de a nu putea folosi noi portavioane ale armatei la deplina capacitate, din cauza lipsei unor aeronave care să opereze de la bordul acestor bastimente.

În pofida acestui lucru, Regatul Unit urmeazăsă achizţioneze 48 de avioane de tip F-35B până în 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.