Forţele de securitate irakiene au deschis vineri focul asupra a zeci de manifestanţi, în centrul Bagdadului, în a patra zi a unei contestări care s-a soldat cu 33 de morţi în întreaga ţară, potrivit unor jurnalişi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contestarea, care a început marţi la Bagdad, reclamă locuri de muncă pentru tineri şi plecarea de la putere a liderilor ”corupţi”. Ea s-a extins în aproape tot sudul ţării.

În afară de cei 33 de morţi, sute de persoane au fost rănite, potrivit unor oficiali.

Vineri dimineaţa, Internetul era tăiat în cea mai mare parte a ţării.

La Bagdad, forţele de securitate au tras în plan orizonat, şi nu în aer, asupa a zeci de protestatari, potrivit jurnaliştilor AFP.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a apărat, în noaptea de joi spre vineri, bilanţul Guvernului său şi modul în care a gestionat criza care, avertizează el, ameninţă ”să distrugă statul cu totul”.

Un lucru fără precedent în Irak - contestarea a apărut pe reţele de socializare, în urma unor apeluri pe care niciun partid politic sau lider religios nu le-a revendicat.

Însă irakienii aşteptau vineri predica marelui ayatollah Ali Sistani - cea mai înaltă autoritate religioasă pentru marea majoritate a şiiţilor din Irak şi care se bucură de o mare influenţă politică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.