Forţele arabo-kurde care au pus capăt ”califatului” grupării Statul Islamic (SI) au îndemnat luni la înfiinţarea unui tribunal internaţional special în nord-estul Siriei, care să judece jihadiştii acuzaţi de crime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm comunitatea internaţională să înfiinţeze un tribunal internaţional special în nord-estul Siriei”, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS) într-un comunicat.

Jihadiştii ”trebuie să fie judecaţi în ţara în care au fost comise crimele”, subliniază FDS.

Înfiinţarea unui tribunal internaţional special va permite ”să aibă loc procese juste şi care să respecte dreptul internaţional şi drepturile omului”, argumentează FDS.

Două tribunale internaţionale au fost create, în trecut, de către comunitatea internaţională, şi anume Trbunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR) - care i-a judecat pe cei care se fac vinovaţi de genocidul din 1994 în această ţară africană - şi Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta iugoslavie (TPII) - care a judecat persoane acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în războaiele care au devastat Balcanii în anii '90.

SI a fost acuzat de numeroase atrocităţi - execuţii în masă, răpiri, violuri, atentate - în timpul celor peste patru ani ai ”califatului” autoproclamat în 2014 în vaste teritorii în Siria şi Irak.

Mii de jihadişti s-au predat în timpul asaltului final al FDS asupra ultimei redute SI, la Baghouz, în estul Siriei, care a condus sâmbătă la proclamarea sfârşitului ”califatului” de către forţe arabo-kurde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.