Inundaţii-record în centrul şi estul Chinei s-au soldat cu moartea a peste 140 de persoane, iar autorităţile au avertizat că situaţia s-ar putea înrăutăţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oraşul Wuhan - unde s-a descoperit în decembrie noul coronavirus - se află pe o listă de oraşe care urmăresc cu îngrijorare creşterea nivelului apelor Yangtze.

Nivelul apei celui mai lung fluviu chinez a crescut îngrijorător şi a atins al treilea cel mai înalt marcaj din istorie în acest oraş cu 11 milioane de locuitori, potrivit presei de stat.

Inundaţii au loc curent în China, în perioada verii. Ele afectează zonele din apropierea Yangtze, care şerpuieşte printr-o mare parte a centrului ţării.

Ploi recurente din iunie au inundat zone vaste în sudul ţării.

Guvernul a înregistrat 141 de morţi şi dispăruţi, 28.000 de locuinţe avariate şi aproape 38 de milioane de locuitori afectaţi în diverse grade.

Însă o intensificare a precipitaţiilor, începând de săptămâna trecută, a condus la o creştere bruscă a nivelului apelor, un fenomen care provoacă îngrijorare şi care a determinat autorităţile să crească nivelul alertei.

În total 33 de cursuri de apă au atins niveluri-record, iar alerte au fost emise pe cursurile a 433 de fluvii şi râuri, a anunţat luni într-o conferinţă de presă Ministerul Resurselor de Apă.

Înregistrări video difuzate de presă în weekend surprind scene impresionante, cu numeroase sate şi oraşe inundate de apa care creşte uneori până la acoperişul caselor sau în care salvatori evacuează bărbaţi, femei şi copii cu bărci gonflabile.

În alte zone, locuinţe au fost distruse de alunecări de teren. Ploi diluviene au creat baraje de apă între dealuri.

Cele mai afectate provincii sunt Jiangxi, Hubei şi Hunan (centru), Anhui, Zhejiang, Jiangsu (est) şi muncipalitatea Chongqing (sud-vest), au anunţat autortăţile.

Un semn al unei îngrijorări tot mai mari este faptul că preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat duminică autorităţile locale la mobilizare generală, cu scopul de a ajuta locuitori sinistraţi, pe care i-a îndemnat să fie curajoşi.

China a înregistrat cele mai grave inundaţii din ultimele decenii în 1998, soldate cu peste 4.000 de morţi, în principal în bazinul Yangtze.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.