Fiul mai mare al preşedintelui Donald Trump afirmă că vrea să dea pagina, în urma unei audieri în Senatul american şi a anunţat că şi-a confirmat mărturiile precedente în cadrul unei anchete parlamentare cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La aproape trei ani de la victoria sa, scandalul rus continuă să-i umbrească mandatul lui Donald Trump, printr-o serie de anchete aflate în curs în Congres, în pofida încheierii investigaţiilor procurorului special Robert Mueller.

Într-o ultimă întorsătură, o fostă consilieră apropiată lui Trump, Hope Hicks urmează să fie audiată - cu uşile închise - în Coisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor, la 19 unie, au anunţat democraţii, care afirmau săptămâna trecută că preşedinţia se opune audierii acesteia.

Această audiere vizează probleme legate de ancheta procurorului Mueller cu privire la amestecul rus ”şi eforturile preşedintelui Trump, unora dintre asociaţii săi şi unor reprezentanţi ai administraţiei de a obstrucţiona justiţia”, a anunţat preşedintele democrat al Comisiei, Jerry Nadler.

”CLARIFICAREA LUCRURILOR”

Cu doar câteva ore mai devreme, Donald Trump Junior declara în Senat că a terminat cu o anchetă a Comisiei Informaţiilor. El este suspectat de către democraţi de faptul că a minţit cu privire la contactele sale cu ruşi în timpul alegerilor prezidenţiale.

”Sunt foarte fericit că, în sfârşit, s-a terminat totul. Am putut să clarificăm lucrurile”, a declarat el după aproximativ trei ore de audieri cu uşile închise.

Întrebat dacă îi este frică de o acuzaţie de sperjur, el le-a răspuns jurnaliştilor ”deloc”.

Un aprig susţinător al preşedintelui şi un fervent utilizator - la fel ca tatăl său - al reţelei de socializare Twitter, unde îşi ascute ironia, Donald Junior, în vârstă de 41 de ani, administrează afacerile familiale la conducerea Trump Organization.

El a fost audiat deja, timp de multe ore, de diverse comisii senatoriale în 2017.

Preşedintele republican Donald Trump s-a declarat, în mai,”foarte surprins” de noua convocare a fiului său mai mare de către această comisie, aflată sub controlul republicanilor.

Senatorii voiau să revină asupra unora dintre primele sale declaraţii, deoarece ele ar contrazice alte mărturii.

Ei l-ar fi întrebat despre o întâlnire cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia la Trump Tower, la New York, organizată în iunie 2016, în toiul campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale americane.

Avocata le-a promis participanţilor - între care Donald Junior şi Jared Kushner, ginerele şi un consilier apropiat al miliardarului la Casa Albă - ”informaţii compromiţătoare” despre rivala democrată a lui Donald Trump, Hillary Clinton.

Senatorii voiau de asemenea să-l întrebe despre un proiect de construire a unui Trump Tower la Moscova, potrivit presei, cu scopul de a-i compara spusele cu cele ale lui Michael Cohen. Fostul avocat personal al preşedintelui american a fost condamnat la trei ani de închisoare cu privire la sperjur, în cadrul anchetei ruse.

”Nu era nimic de schimbat” în mărturia sa, a declarat Donald Trump Junior la ieşirea de la audieri, amintind că Michael Cohen a fost condamnat pentru că a minţit Congresul.

Un exemplu rar de colaborare între cele două partide, senatorii democraţi şi republicani din Comisia Informaţiilor anchetează discret, de doi ani, cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

În urma anchetei sale, procurorul special Robert Mueller a conchis, în raportul său, publicat cenzurat în aprilie, că nu a existat o înţelegere între echipa de campanie a lui trump şi Rusia.

Însă el nu l-a exonerat pe preşedintele american de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.

”ADOR”

Preşedintele american s-a considerat exonerat de orice suspiciune şi denunţă o campanie de ”hărţuire” a opoziţiei democrate.

În afară de Michael Cohen, Robert Mueller l-a inculpat de asemenea pe Paul Manafort, care a condus o vreme echipa de campanie a lui Trump, de fraude fiscale şi bancare. El era prezent la întâlnirea de la Trump Tower, la New York.

În acest context, presa americană a speculat o vreme cu privire la o posibilă inculpare a lui Donald Junior în legătură cu participarea sa la această întâlnire cu avocata Natalia Veselniţkaia, în contextul în care el credea că ea era mandatată de Moscova să le livreze informaţii compromiţătoare despre Clinton.

”Dacă e vorba despre asta, ador” această idee, răspundea Donald Junior unui e-mail prin care i se propunea această întâlnire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.