Finlanda urmează să găzduiască în august o reuniune cu Suedia şi Turcia, conasacrată Memorandumului semnat de cele trei ţări în vederea deschiderii accesului celor două ţări nordice în NATO, în pofida unei opoziţii iniţaile a Ankarei, a anunţat ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reprezentanţi ai Finlandei, Suediei şi Turciei se întâlnesc în Finlanda în august”, a declarat vineri presei Pekka Haavisto.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat că o reuniune între cele trei ţări urmează să aibă loc la 26 august, însă fără să precizeze unde anume.

Finlanda şi Suedia au renunţat la politica lor tradiţională de neutralitate şi au anunţat că doresc să adere la NATO, după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Candidatura lor în procesul aderării la NATO a fost ratificată de către Statele Unite şi mai bine de jumătate dintre cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Numai Turcia s-a opus aderării lor la NATO şi a cerut concesii.

În cadrul acestei reuniuni urmează să continue discuţii cu privire la Memorandumul semnat de către cele trei ţări la Madrid, în iunie, precizează Pekka Haavisto.

Semnarea acestui Memorandum a ridicat vetoul Ankarei faţă de intrarea celor nouă ţări nordice în organizaţia militară occidentală.

Acest text confirmă că Stockholmul şi Helsinki consideră Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept o organizaţie teroristă şi că cele două capitale se angajează să nu susţină diverse grupări vizate de Ankara, între care mişcarea armată kurdă YPG din Siria.

Suedia şi Finlanda au acceptat în acest text să examineze cereri ale Turciei de extrădare a unor suspecţi, acuzaţi de Turcia de legături cu lovitura de stat eşuată din 2016 şi activişti kurzi.

Suedia a anunţat săptămâna trecută prima extrădare a unui turc, însă ministrul turc al Justiţiei a apreciat joi că acest anunţ este dezamăgitor faţă de angajamentul Stokholmului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.