Finlanda i-a mulţumit joi secretarului general al NATO Jens Stoltenberg pentru ”susţinerea puternică”, după ce acesta a promis ”aranjamente” în vederea protejării ţării în timpul procesului unei eventuale aderări la Alianţa Nord-Atlantică, care poate dura mai multe luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a dscutat joi cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö despre candidatura - tot mai probabilă - a Finaldei la o aderare la NATO, o consecinţă, a invaziei Ucrainei de către Rusia.

”Stoltenberg şi-a exprimat din nou susţinerea puternică faţă de o decizie finlandeză”, anunţă într-un comunicat, după convorbire, Sauli Niinistö.

Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic  privind apărarea colectivă a statelor membre NATO, se aplică doar statelor membre ale Alianţei şi nu şi statelor candidate, în perioada de la depunerea candidaturii şi până la aderare.

Conducătorul norvegian al Alianţei s-a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ”sigur că vom fi capabili să găsim arajamente pe perioada interimară”.

Aceste asigurări privesc atât Finlanda, cât şi Suedia, care intenţionează, şi ea, să pună capăt nealinierii şi să adere la acest bloc militar condus de către Statele Unite.

Parlamentul finlandez a început săptămâna trecută să dezbată o aderare la NATO, în vederea unei mai bune apărării în cazul unei eventuale agresiuni a Rusiei, vecina sa, cu care are o frontieră comună de aproape 1.300 de kilometri.

Şefa Gvernului, social-democrata Sanna Marin, a anunţat la jumătatea lui aprilie că o decizie urmează să fie luată în câteva ”săptămmâni”, iar ministrul finlandez al Afacerilor Europene Tytti Tuppurainen a recunoscut că o candidatură este ”foarte probabilă”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a condus la o creştere puternică a suţsinerii unei aderări la NATO în opiniile publice finlandeză şi suedeză, în care există în prezent majorităţi clare în favoarea unei aderări la NATO.

Moscova şi-a multiplicat ameninţările la adresa ceor două ţări, în cazul în care acestea îşi anunţă candidaturile.

Rusia ameninţă să-şi consolideze mijloacele militare - mai ales nucleare - la Marea Baltică şi în apropierea ţărilor nordice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.