Statele Unite şi Filipine au anunţat joi un acord ce va permite accesul trupelor americane la patru baze suplimentare din această ţară din Asia de Sud-Est, care, la fel ca aliatul său de lungă durată, încearcă să contracareze puterea militară în creştere a Chinei, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul şi Manila au convenit să extindă un acord existent din 2014 (EDCA) pentru a include patru noi baze "în zone strategice ale ţării", au declarat oficialii filipinezi şi americani într-o declaraţie comună.

"Alianţa dintre Filipine şi SUA a trecut testul timpului şi rămâne de fier. Aşteptăm cu nerăbdare oportunităţile pe care aceste noi locaţii le vor crea pentru a ne extinde cooperarea", se arată în declaraţia comună.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a venit la Manila pentru discuţii, Washingtonul încercând să-şi extindă opţiunile de securitate în Filipine, ca parte a eforturilor de a descuraja orice acţiune a Chinei împotriva Taiwanului.

Statele Unite anunţaseră deja că alocă peste 82 de milioane de dolari pentru investiţii în infrastructură la cele cinci situri deja existente în cadrul EDCA.

EDCA permite accesul Statelor Unite la bazele militare filipineze pentru antrenamente comune, prepoziţionare de echipamente şi construirea de facilităţi precum piste de aterizare, depozite de combustibil şi locuinţe militare, dar nu şi pentru o prezenţă permanentă a trupelor americane.

Declaraţia comună nu specifică care sunt noile baze la care SUA au acces. Fostul şef al armatei filipineze declarase că Statele Unite au solicitat acces la bazele din nordul Luzon, cea mai apropiată parte a Filipinelor de Taiwan, şi de pe insula Palawan, situată în faţa disputatei insule Spratly din Marea Chinei de Sud.

Deocamdată, nu a existat niciun comentariu din partea Ambasadei Chinei din Manila.

Şeful Pentagonului s-a întâlnit joi cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. la palatul prezidenţial, înainte de a se întâlni cu omologul său, ministrul apărării Carlito Galvez.

"Suntem pregătiţi să vă ajutăm în orice fel putem", l-a asigurat Austin pe liderul din Asia de Sud-Est.

Marcos, care, de la victoria sa zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din mai, s-a întâlnit de două ori cu preşedintele american Joe Biden, a reiterat că nu poate vedea un viitor pentru ţara sa fără aliatul său american de lungă durată. "Întotdeauna am spus, cred, că viitorul Filipinelor şi, de altfel, al Asiei-Pacific va trebui să implice Statele Unite", i-a spus Marcos lui Austin.

În faţa cartierului general al armatei, zeci de protestatari care scandau sloganuri antiamericane au cerut ca EDCA să fie abandonat, notează Reuters.

Vizita lui Austin urmează unei deplasări de trei zile a vicepreşedintei americane Kamala Harris în Filipine, în noiembrie, care a inclus şi o oprire în Palawan. Acolo, Harris a declarat că Washingtonul va fi alături de Filipine în faţa intimidării şi a presiunilor din Marea Chinei de Sud, aluzie la acţiunile Chinei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.