Autorităţile sanitare americane propun o nouă relaxare a restricţiilor - impuse din anii '80, la începutul epidemiei de SIDA - donării de sânge de către bărbaţi homosexuali şi bisexuali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Homosexualii şi bisexualii este necesar să se abţină să întreţină relaţii sexuale timp de trei luni, atunci când vor să doneze sânge - inclusiv dacă fac parte dintr-un cuplu monogam.

Aceste noi măsuri, propuse vineri de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), pun capăt acestei perioade de abstinenţă sexuală de 90 de zile şi introduc o evaluarea individuală a riscurilor în cazul fiecărui donator.

FDA a interzis total în anii '80, când SIDA făcea ravagii, donaţiile de sânge ale bărbaţilor homosexuali şi bisexuali, cu scopul de a evita răspândirea HIV prin produse sanguine.

Potrivit noilor directive, eventualii donatori completează un chestionar în care indică dacă au avut noi parteneri sexuali în ultimele trei luni, sau dacă au avut mai mulţi parteneri sexuali, la fel ca heterosexualii.

Cei care declară că au avut parteneri noi sau mai mulţi parteneri sexuali sunt întrebaţi, ulterior, dacă au întreţinut raporturi sexuale anale în această perioadă.

În acest caz, ei nu pot dona sânge.

În pofida acestei relaxări, persoanele testate pozitiv HIV sau care au luat medicamente în vederea tratării unei infecţii cu HIV nu pot dona, în continuare, sânge.

”Această propunere a unei evaluări individuale a riscului, indiferent de gen sau de orientarea sexuală, ne va permite să continuăm să folosim cea mai bună procedură ştiinţifică” în vederea ”menţinerii unei aprovizionări cu sânge şi produse sanguine sigure şi într-o cantitate suficientă în Statele Unite”, un obiectiv ”primordial al FDA”, subliniază într-un comunicat directorul agenţiei, Robert Califf.

FDA subliniază că aceste noi directive sunt conforme unor reguli similare aflate în vigoare în Canada şi Marea Britanie.

Aceste măsuri sunt supuse unei dezbateri publice pe o perioadă de 60 de zile, înainte să fie examinate şi finalizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.