Submersibilul Titanic, căutat intens după ce a dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului, este o ambarcaţiune mică, proiectată pentru a ţine doar cinci persoane timp de o zi - două ore coborâre, câteva ore de explorare a navei eşuate şi două ore înapoi la suprafaţă, relatează CNN şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul trecut, fondatorul operatorului turistic OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul acestui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului. Înregistrarea video de la CBS arată o cameră mică, cu un spaţiu cât un monovolum.

Nu există scaune sau canapele, iar pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucişate pe podea, asta după ce s-au descălţat înainte de a intra.

Pentru un submersibil atât de avansat, interiorul este în mare parte gol şi simplu, cu un singur buton şi un ecran pe perete. Restul operaţiunilor navei sunt efectuate de la un controler portabil, care arată ca o consolă de jocuri, cu butoane colorate.

Există o singură toaletă mică în partea din faţă a navei, care se dovedeşte a fi "cel mai bun scaun din casă", potrivit unei descrieri pe site-ul OceanGate, care însă nu mai este disponibilă, precizează CNN. Această descriere adăuga că, atunci când toaleta este folosită, se instalează o perdea de intimitate "şi se dă muzica la maximum". Însă pasagerilor li se recomandă să îşi restrângă dieta înainte şi în timpul scufundării "pentru a reduce probabilitatea de a fi nevoiţi să folosească facilităţile"

Jurnalistul David Pogue de la CBS, care a fost anul trecut cu Titan până la epava Titanicului, a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin de la suprafaţă se află direct deasupra submarinului, se pot trimite mesaje scurte între cele două. În caz contrar, comunicarea prin GPS sau sisteme radio nu este disponibilă, deoarece nu funcţionează sub apă. Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil ca cei aflaţi la bordul submarinului să iasă singuri din submersibil, deoarece sunt încuiaţi înăuntru cu şuruburi aplicate din exterior.

În 2022, şi BBC a filmat în interiorul submersibilului Titanic. Se crede că Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate, care apare în acest videoclip, este una dintre cele cinci persoane aflate acum pe nava dispărută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.