Joe Biden - pe care Donald Trump l-a prezentat drept un rival bătrân, senil şi adormit, dar pe care l-a scutit de "Sleepy Joe" în cadrul dezbaterii de marţi - s-a adresat în mod direct americanilor, spre deosebire de republican, căruia i-a răspuns la invective şi a trecut un test hotărâtor în prima dezbatere haotică în vederea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican a părut acru. Veternaul politicii a zâmbit sarcastic. Contrastul, fără îndoială calculat de partea democrată, a apărut în multe rânduri pe ecranul televizorului.

După 90 de minute de schimburi de replici agitate, există o singură certitudine. Candidatul democrat la Casa Albă s-a bâlbâit, a părut confuz şi şi-a asumat anumite libertăţi faţă de realitate, însă, pentru o vreme, a făcut să se uite porecla ”Joe adormitul”.

”Clown”, ”mincinos”, ”cel mai rău preşedinte pe care America l-a avut vreodată” - cel care promitea de luni de zile să se bată cu Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, ”până la capăt”, s-a lăsat luat de val prin cuvinte puternice, fără precedent într-o dezbatere cu un preşedinte american în funcţie.

”Eu nu sunt aici pentru a-i demonta minciunile”, a tunat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, după care i-a spus ”taci din gură, omule!”.

Frapantă, această frază a marcat.

Iar echipa lui Biden a întârziat doar câteva momente înainte de a pune în vânzare tricouri cu această replică pe faţa lui Donald Trump.

”Nu e nimic inteligent în tine”, i-a replicat Donald Trump.

”MÂNDRU DE EL”

Aşezaţi la bună distanţă pe scenă, din cauza pandemiei covid-19, într-o mare tăcere, în faţa unui public restrâns, intim, din care au făcut parte familiile lor, invitaţi şi puţini jurnalişti, cei doi şi-au aruncat reciproc invective şi ironii la Cleveland, în Ohio.

"Joe" l-a numit preşedintele american pe rivalul său, în numeroase rânduri. Însă nu a folosit pe scenă supranumele pe care-l spune de luni de zile, în faţa mulţimilor sale de susţinători sau pe contul de Twitter, sub ochii a milioane de abonaţi - "Sleepy Joe" (”Joe adormitul”).

Biden i-a spus în deschidere ”domnule preşedinte”, însă fiul localităţii Scranton (Pennsylvania), căruia-i place să se declare pregătit de bătaie cu ”brute”, i-a răspuns râzând şi zâmbind sarcastic.

Fosta mână dreaptă a lui Barack Obama a avut grijă, în mai multe rânduri, să se adreseze în mod direct telespectatorilor. El a făcut apel în mai multe rânduri la empatia sa, un punct forte al acestui bărbat a cărui viaţă este marcată de tragedie.

Într-un schimb de replici dur pe tema pandemiei covid-19, el a amintit bilanţul dur de peste 200.000 de morţi în Statele Unite, după care s-a întors către camera de filmare.

”Câţi dintre voi s-au trezit în această dimineaţă cu un scaun gol la masa din bucătrie pentru că cineva a murit de covid? Câţi dintre voi v-aţi pierdut mama sau tatăl şi nu aţi putut măcar sta de vorbă cu ei? O infirmieră a trebuit să ţină un telefon pentru ca voi să spuneţi adio”.

În privinţa recentelor dezvăluiri explozive ale cotidianului The New York Times (NYT) cu privire la situaţia fiscală a miliardarului, el i-a luat pe americani drept martori.

”Voi cei care vă aflaţi acasă, voi cei care locuiţi la Scranton (...) şi în toate oraşele mici muncitoreşti din America, vouă cum vă merge? Tipul ăsta a plătit impozite 750 de dolari!”

Iar printr-un atac, Donald Trump i-a oferit lui Joe Biden ocazia să împărtăşească cu milioane de americani o experienţă dureroasă.

Democratul a evocat memoria fiului său Beau Biden, mort din cauza unui cancer în 2016, atunci când furtunosul său rival a încercat să conducă discuţia despre alt fiu al său, Hunter, luat drept ţintă cu regularitate de către republicani din cauză că a obţinut contracte în China şi Ucraina, în opinia lor mulţumită numelui tatălui său.

El ”a fost dat afară din armată (...) din cauză că consuma cocaină”, a acuzat al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

”Nu este adevărat”, i-a răspuns Joe Biden fără să-l privească.

Adesându-se din nou camereide filmare, el a spus că ”fiul meu, ca mulţi oameni pe care-i cunoaşteţi acasă la voi, a avut o problemă cu drogurile. A depăşit-o. A rezolvat-o. Sunt mândru de el”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.