ONU a condamnat luni drept o ”crimă de război” expulzarea de către Israel a avocatului franco-palestinian Salah Hamouri, pe care-l deţine din martie fără să-l fi inculpat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dreptul umanitar internţaional interzice edxpulzarea unei persoane protejate dintr-un teritoriu ocupat (...)”, subliniază un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU al Dreprurilor Omului, Jeremy Laurence.

”Expulzarea unei persoane protejate dintr-un teritoriu ocupat este o încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva şi constituie o crimă de război”, denunţă el.

Israelul l-a expulzat către Franţa, duminică, pe avocatul francezo-palestinian Salah Hamouri. El „a fost deportat în această (duminică) dimineaţă în Franţa, în urma deciziei ministrului de Interne Ayelet Shaked de a-i retrage statutul de rezidenţă”, a anunţat Ministerul de Interne israelian într-un comunicat.

Hamouri, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat în martie la trei luni de detenţie administrativă, o măsură controversată care permite Israelului să închidă suspecţii fără acuzaţii oficiale.

Bănuit de Israel de legături - pe care le neagă - cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o organizaţie considerată teroristă de statul evreu şi de Uniunea Europeană, Hamouri aflase la sfârşitul lunii noiembrie că va fi deportat în decembrie în Franţa.

Dar deportarea sa a fost amânată în urma audierilor din instanţa militară, avocaţii săi contestând ordinul său de deportare şi, de asemenea, revocarea statutului său de rezident al Ierusalimului de Est.

Hamouri a fost închis în Israel între 2005 şi 2011 pentru că a participat la tentativa de asasinare a lui Ovadia Yossef, fostul rabin şef al Israelului şi fondator al partidului ultraortodox Shass, înainte de a fi eliberat în 2011, în cadrul unui schimb de prizonieri care a permis eliberarea soldatului francezo-israelian Gilad Shalit.

Devenit avocat, el a lucrat pentru ONG-ul Addammeer, care apără prizonierii palestinieni. Dar acest ONG a fost plasat în ultimele luni pe lista organizaţiilor teroriste din Israel.

Amnesty International a ajuns la concluzia, după ce a analizat telefonul mobil al lui Hamouri, că acesta a fost piratat de programul spion Pegasus al companiei israeliene NSO.

Expulzarea lui Hamouri are loc înainte de formarea unui nou guvern în Israel, condus de Benjamin Netanyahu, în urma alegerilor legislative de la 1 noiembrie, împreună cu aliaţii săi din partidele ultra-ortodoxe şi de extremă dreapta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.