O explozie - provocată ”din exterior” - a vizat un petrolier, BW Rhine, în largul oraşului portuar Jeddah, în Arabia Saudită, a anunţat luni armatorul din Singapore al navei, Hafnia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petrolierul ”BW Rhine a fost atins din exterior în timp ce descărca la Jeddah, provocând o explozie şi un incendiu la bord”, a anunţat într-un comunicat armatorul din Singapore, Hafnia, fără să ofere detalii.

Autorităţile saudite nu au confirmat imediat această explozie care, potrivit Biroului Operaţiunilor Comerciale Maritime al Regatului Unit (UKMTO) a avut loc duminică, în largul Jeddah, un port-cheie la Marea Roşie, un centru de distribuţie al gigantului saudit Aramco.

O explozie a zguduit luna trecută un petrolier grec, în portul saudit Al-Shuqaiq, în sudul Arabiei Saudite. Coaliţia militară din Yemen împotriva rebelilor huthi, condusă de către Riad, a atribuit rebelilor huthi acest atac.

O societate de monitorizare mărilor, Dryad Global, cu sediul la Londra, este cea care a anunţat că a avut loc explozia dumunică, precizând că aceasta a vizat un petrolier ”în principalul loc de ancorare” din portul Aramco la Jeddah.

Această explozie are loc în contextul în care rebelii huthi, susţinuţi de către Iran, îşi intensifică atacurile vizând Arabia Saudită vecină, ca represalii faţă de campania militară din Yemen.

Rebelii au anunţat săptămâna trecută că au lovit cu o rachetă o uzină exploatată de către Aramco la Djeddah.

Întreprindere publică saudită Aramco - primul exportator de petrol din lume - a anunţat că acest atac a străpuns un rezervor de petrol şi a provocat o explozie şi un incendiu.

Aceste atacuri subliniază vulnerabilitatea infrastructurilor petroliere saudite, în valoare de miliarde de dolari.

Riadul a acuzat în mai multe rânduri Teheranul de faptul că furnizează armament sofisticat hurhi, acuzaţii respinse de către Iran.

Războiul din Yemen s-a soldat cuzeci de mii de morţi, începând din 2014, şi a cauzat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară aflată în curs în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.