Preşedintele american Donald Trump a declarat că va cere Curţii Supreme să se implice în alegerile prezidenţiale, dar experţi în legislaţie electorală consideră că s-ar putea ca instituţia să nu fie ultimul arbitru în acest scrutin, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţi în legislaţia alegerilor au spus că este îndoielnic ca instanţele săr accepte cererea lui Trump de oprire a numărătorii voturilor exprimate înainte de ziua alegerilor, sau că orice contestaţie pe care o va analiza justiţia ar modifica traiectoria cursei electorale în state intens disputate, precum Michigan şi Pennsylvania.

În timp ce numărătoarea voturilor continua în multe state, Trump şi-a declarat victoria miercuri dimineaţa, la Casa Albă, în faţa democratului Joe Biden.

”Aceasta este o fraudă majoră împotriva naţiunii noastre. Dorim ca legea să fie folosită în mod corect. Aşa că vom merge la Curtea Supremă. Dorim ca toate voturile să fie oprite”, a spus Trump.

Preşedintele republican nu a oferit nicio dovadă pentru afirmaţia sa referitoare la fraudă sau detalii referitoare la litigiul pe care îl va prezenta Curţii Supreme.

Miercuri seara, rezultatul alegerilor era încă incert şi un număr mic de state ar putea decide câştigătorul alegerilor în următoarele ore sau zile.

Cu toate acestea, experţii legali au spus că, deşi pot există obiecţii faţă de anumite voturi sau legate de  procesul de votare sau de numărare, nu este clar dacă acestea vor determina rezultatul final.

Ned Foley, expert în legislaţia alegerilor la Ohio State University, a scris pe Twitter că judecătorii Curţii Supreme ”se vor implica numai dacă vor exista voturi cu o validitate îndoielnică care ar putea face o diferenţă, ceea ce s-ar putea să nu fie cazul”.

Atât republicanii cât şi democraţii au format armate de avocaţi gata să treacă la luptă într-o cursă strânsă.

Dacă Biden va obţine 270 de electori fără să aibă nevoie de Pennsylvania, probabilitatea unei bătălii juridice în acest stat va fi redusă, au mai spus experţii legali. Şi orice contestaţie va trebui să urmeze ierarhia obişnuită a instanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.