Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraiev a calificat drept lipsite de logică afirmaţiile britanicilor conform cărora el ar putea deveni conducătorul dorit de ruşi la Kiev, menţionând că el are interdicţie în Rusia, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ministerul britanic de Externe pare derutat. Nu prea are logică. Eu am interdicţie pentru Rusia. Nu doar atât, dar banii de la firma tatălui meu de acolo au fost confiscaţi”, a explicat Muraiev amuzat pentru The Observer.

Potrivit Reuters, el a postat în social media o imagine trucată în care el este prezentat ca un fel de James Bond.

Muraiev a precizat, ulterior, că Ucraina are nevoie de noi lideri şi a cerut să se pună capăt divizării ţării în politicieni pro-vest şi pro-Rusia.

Sâmbătă, Ministerul britanic de Externe a afirmat că are informaţii că guvernul rus plănuieşte să “instaleze un conducător prorus la Kiev, în timp ce analizează dacă să invadeze şi să ocupe Ucraina”. Un potenţial candidat ar fi fostul parlamentar Evgheni Muraiev, au precizat britanicii.

Evgheni Muraiev, născut la Harkov în 1976, face parte din grupul de politicieni în opoziţie faţ- de conducerea pro-vest care a preluat puterea după protestele din 2014. El şi-a început cariera politică la Harkov, ca aliat al fostului preşedinte Viktor Ianukovich. În perioada 2014-2019, Muraiev a fost parlamentar, iniţial ca reprezentant al Blocului de Opoziţie, partid format din fragmente ale Partidului Regiunilor, al lui Ianukovich. Însă în iunie 2016 el s-a distanţat de Blocul de Opoziţie şi şi-a înfiinţat propriul partid, Pentru Viaţă, cu o ideologie siimlară. În 2018, Muraiev a înfiinţat alt partid, numit Nashi.

Muraiev şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2019, dar înainte de scrutin şi-a retras candidatura.

Evgheni Muraiev a promovat până acum opinii care se aliniază părerilor Rusiei despre Ucraina. El a considerat protestele din Maidan drept o lovitură de stat susţinută de vest. Anul trecut, el a vorbit despre războiul din regiunea Donbass ca fiind un conflict intern între guvern şi rebeli.

În 2021, a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de vest şi a sugerat, la fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recapete prin forţă teritorii deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia. Kievul a negat orice astfel de plan.

Muraiev este mai puţin influent în Ucraina decât Viktor Medvedciuk, un om de afaceri pro-Moscova, care spune că preşedintele Vladimir Putin este naşul fiicei sale. Totuşi, Muraiev are avantajul propriului său post TV, Nash, înfiinţat în noiembrie 2018.

Conform unui sondaj de opinie făcut în decembrie 2021, Muraiev ocupă locul 7 în topul posibililor candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2024.  

Ucraineanul are o avere de peste două milioane de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.