Sectorul hotelier din România a fost dur afectat de pandemia covid-19 şi înregistrează 65% pierderi, întrucât unele restricţii sunt în continuare în vigoare în ţară - restaurantele nu pot primi clienţi înăuntru, iar din cauza frigului terasele nu sunt luate cu asalt, sărbătorile private sunt interzise şi rezervările la hotel în staţiuni, altă dată foarte frecventate, au scăzut în mod semnificativ -, ceea ce-i obligă pe patronii români să fie foarte creativi pentru a-şi menţine afacerea pe linia de plutire, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Azuga este una dintre destinaţiile de vacanţă cele mai frecventate în România, mai ales de către familii cărora le place să schieze şi drumeţia.

Însă staţiunea părea pustie de Crăciun.

Larisa şi-a imaginat un mijloc creativ prin care hotelul său să depăşească această situaţie dificilă - ”wegloos”.

”La început era un mod de a face ceva unic în România”, declară Larisa Puşcaşu. ”Cred că este o idee excelentă, cu această pandemie, pentru că oamenii doresc foarte mult să plece de acasă şi să călătorească, dar în acelaţi timp au nevoie de securitate”, apreciază ea.

La 20 de kilometri distanţă, la Predeal, Mugur şi Roxana profită, de asemenea, de peisajul montan şi de o sticlă de vin, în alt tip de iglu, instalat în grădina unui restaurant.

Numeroşii lor prieteni cu care obişnuiau să se întâlnească aici în trecut le lipsesc, însă ei speră ca anul viitor viaţa să revină la normal.

”Eu vin din Belgia”, declară Mugur, ”dar sunt originar din România şi am vrut să merg câteva zile la munte să schiez. Anul viitor, sper că vom călători mai mult decât anul acesta şi sper să nu fie atât de multe restricţii”.

TSUNAMI ÎN TURISM

Sectorul hotelier a scăzut cu 65% în 2020, potrivit unei estimări a Alianţei pentru Turism în România. 

Restricţii repetate au antrenat o încetinire a activităţii, iar până la 100.000 de locuri de muncă au dispărut.

Un purtător de cuvânt al Alianţei, Dragoş Anastasiu, îşi exprimă speranţa ca susţinerea autorităţilor să fie mai importantă anul viitor.

”Această pandemie a fost ca un tsunami pentru industria turismului românesc. De la început, ne-am aflat în prima linie, pe plajă, atunci când a venit acest tsunami. Anul viitor, în privinţa ajutoarelor de la Guvernul român, aşteptăm ceva în martie, aprilie, poate mai, cu ajutorul subvenţiilor UE”, declară el.

România vrea vrea să parieze pe o largă ofertă în agroturism şi propune locuri private şi izolate celor care fug de malul mării, luat cu asalt, în colţuri uitate de lume în Moldova, Transilvania sau în Delta Dunării.

Anul trecut, înainte de Crăciun, staţunile de schi româneşti erau înţesate.

În prezent, par să călătorească doar cei curajoşi.

Perioadele cele mai rentabile pentru proprietarii de restaurante şi hoteluri sunt weekendurile, însă ei nu se dau bătuţi şi aşteaptă cu nerăbdare anul viitor, cu speranţa că totul va merge bine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.