Eminentul eurodeputat ungar Tamás Deutsch (Fidesz) a fost sancţionat de grupul politic al Partidului Popular Euroean (PPE, dreapta) din care face parte, după ce l-a insultat pe preşedintele grupului parlamentar, Manfred Weber. relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tamás Deutsch l-a acuzat pe Manfred Weber, într-o emisiune televizată ungară, de faptul că a folosit limbajul Gestapoului pentru a obliga Ungaria să adere la sistemul statului de drept al Uniunii Europene (UE).

”Vreau să reacţionez faţă de declaraţia lui Manfred Weber, fără să vă ofensez pe vreunii dintre cei care sunteţi prezenţi. El a spus că nu aveţi nimic de ascuns, că nu ar trebui să vă fie frică. Îmi amintesc bine că Gestpoul şi (poliţia sectară comunistă) AVO foloseau exact aceleaşi cvinte: dacă nu aveţi nimic de ascuns, să nu vă fie frică!”.

Tamás Deutsch i-a cerut scuze ulterior, în două rânduri, lui Manfred Weber.

Însă, mulţi membri PPE consideră că acest scandal este un motiv în plus de excludere a Partidului ungar Fidesz din formaţiunea europeană.

Un deputat polonez a evocat în acest sens scandalul sexual în care a fost implicat eurodeputatul Fidesz, József Szájer.

”Personal, eu nu am nimic împotrivă ca oamenii să se ducă la orgii gay sau să se drogheze în timpul lor liber. Dar noi suntem un pic cam obosiţi de ipocrizia pretinşilor democraţi creştini şi de toate aceste trucuri de familie şi de această viaţă dublă”, a denunţat eurodeputatul polonez din cadrul PPE Radek Sikorski.

Alt eurodeputat din cadrul PPE cere ca partidul Fidesz al lui Viktor Orban să fie dat afară din cauza atacurilor asupra democraţiei şi libertăţilor în Ungaria.

El a denunţat scuzele lui Tamás Deutsch.

”Aceasta este o farsă tragică. Nu ar trebui să ne jucăm cu acest fel de lucruri atunci când în joc este democraţia europeană. Sunt 100% serios în acest subiect. În joc este democraţia în Europa, nimic mai puţin. Şi iată-i pe aceşti oameni care joacă acest joc nesfârşit, cu singurul scop, evident, de a ne face mai slabi”, denunţă un eurodeputat finlandez din cadrul PPE, Petri Sarvamaa.

Partidul Popular European urmează să decidă soarta Fidesz după criza sanitară cauzată de pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.