Eurodeputata Diane James a fost aleasă la conducerea Ukip în locul lui Nigel Farage, în urma votului membrilor, a anunţat vineri partidul eurofob şi antimigraţie reunit în Congres la Bournemouth, pe coasta de sud a Angliei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputata europeană, în vârstă de 56 de ani, devine astfel prima femeie care preia conducerea Ukip, o formaţiune fondată în 1993.

Nigel Farage a demisionat la câteva zile după ce britanicii au votat în referendumului din 23 iunie în favoarea unei ieşiri a regatului din Uniunea Europeană.

James, conservatoare până în 2007, a învins patru contracandidaţi în aceste alegeri pentru conducerea partidului, a cărei membră este din 2011.

Fosta femeie de afaceri a obţinut 47% dintre voturile exprimate şi susţinerea unor aliaţi-cheie ai lui Farage, inclusiv a principalului donator Arron Banks, scrie The Guardian.

Odată cu alegerea ei, şase partide politice britamice sunt conduse de femei - Theresa May conduce Partidul Conservator, Nicola Sturgeon SNP, Caroline Lucas este copreşedinta Verzilor, Leanne Woods conduce Plaid Cymru, iar Arlene Foster DUP.

Liberal-democraţii şi laburiştii nu au fost conduşi vreodată de vreo femeie.

James a devenit influentă în Ukip după ce s-a clasat a doua în scrutinul anticipat din Eastleigh, în 2013, iar ulterior a fost promovată în funcţia de purtător de cuvânt pentru Afaceri Interne şi apoi vicepreşedintă. Ea a fost membră a Consiliului din Waverley Borough până în mai 2015, când a pierdut mandatul în faţa contracandidatului conservator

Imediat după anunţarea rezultatului scurinului de la Bournemouth, ea i-a transmis premierului May că Ukip va exercita presiuni în vederea unui "Brexit dur".

"Încetaţi cu învârtitul în jurul cozii, cu treaba de mântuială şi cu farsa. Gata cu situaţia asta. Invocaţi Articolul 50 şi oferiţi Ukip cel mai bun cadou de Crăciun", a spus ea, adresându-i-se premierului.

Brexitul de la 23 iunie a reprezentant un triumf pentru Ukip, care a făcut campanie timp de ani de zile în vederea ieşirii Regatului Unit din blocul european.

Sub conducerea lui Farage, formaţiunea a devenit o forţă politică în stare să obţină milioane de voturi şi să schimbe opinia publică britanică.

După demisia lui Farage - o figură charismatică, dar care provoacă discordie -, partidul este dezbinat.

Cursa la conducerea partidului a fost aprigă de la bun început.

Steven Woolfe, un aliat al lui Farage şi favoritul scrutinului, nu a intrat în cursă deoarece şi-a depus candidatura la 17 minute după termenul-limită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.