Guvernul etiopian a numit joi un oficial de rang înalt din cadrul mişcării rebele Frontul Eliberării Poporului din Tigray (TPLF) la conducerea Guvernului regional interimar al acestei regiuni, la câteva luni după un acord de pace care a pus capăt unui Război Civil sângeros de doi ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii etiopieni au retras miercuri TPLF de pe lista entităţilor teroriste - o nouă etapă majoră în aplicarea acordului de pace pe care mişcarea rebelă l-a semnat cu Guvernul etiopian în noiembrie, la Pretoria, în Africa de Sud.

”Premierul Abiy Ahmed l-a numit pe Getachew Reda (în funcţia de) preşedinte al administraţiei interimare a regiunii Tigray”, anunţă într-un comunicat posytat pe Twitter serviciile lui Abiy Ahmed.

Getachew Reda, un consilier al liderului TPLF Debretsion Gebremichael, era purtătorul de cuvânt al mişcării.

Ridicarea miercuri a calificării teroriste a deschis calea instalării unei administraţii interimare în Tigray conduse de TPLF, aşa cum prevede acordul de pace.

Frontul Eliberării Poporului din Tigray - mult timp atotputernic - a guvernat de facto Etiopia timp de 30 de ani, după care a fost marginalizat în mod treptat, în urma ajungerii la putere a lui Abiy Ahmed, în 2018, după mai multe luni de contestare populară.

Mişcarea rebelă era clasată drept teroristă de către autorităţile etiopiene de la 6 mai 2021, la şase luni după începutul Războiului din Tigray.

Înainte de război, Getachew Reda a fost ministrul Informaţiilor în cadrul Guvernului federal etiopian al premierului Hailemariam Desalegn, în perioada 2012-2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.