Guvernul eston anunţă miercuri un proiect de lege care prevede îndepărtarea monumentelor sovietice din spaţiul public eston, apreciind că acestea incită la ură, în contextul Războiului rus în Ucraina, un gest de protest faţă de regimul lui Vladimir Putin şi care urmează exemplul Letoniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul Letoniei, o altă ţară baltică, a adoptat recent o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice, în întreaga ţară, până la jumătatea lui noiembrie, ceea ce a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul leton.

Estonia şi Lituania au ambele minorităţi importante rusofone, care sunt uneori în dezacord cu guvernele lor naţionale.

”Poziţia Guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie retrase din spaţiul public”, anunţă într-un comunicat ministrul eston al Culturii, Piret Hartman.

Data supunerii la vot a acestui proiect de lege în Parlament nu este cunoscută încă.

Estonia a distrus deja numeroase monumente sovietice, după ce s-a eliberat de Uniunea Sovietică, în 1991.

Ea a decis să demonteze restul monumentelor după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie, un conflict în care Tallinnul susţine Kievul.

Relaţiile între Moscova şi ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - s-au degradat în ultimii ani, alimentate de tensiuni sporite între Rusia şi Occident.

În contextul în care se apropie data-limită a retragerii monumentelor societice în Letonia, Rusia a anunţat că l-a concovat pe ambasadorul leton la Moscova.

Ministerul rus de Externe a precizat că l-a convocat pe ambasadorul leton ”în semn de protest faţă de vandalimul de stat în curs în  Letonia prin desfiinţarea monumentelor sovietice comemorative”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.