Un avion rusesc de tip Suhoi 35 (Su-35) a intrat pentru scut timp în spaţiul aerian eston pentru a proteja o navă pe care Paza de Coastă estonă încerca să o intercepteze, anunţă ministerul eston de Externe, care denunţă o ”încălcare a teritoriul NATO timp de un minut”, relatează Reuters.
Petrolierul Jaguar, care navighează sub pavilionul Gabonului, a refuzat o tentativă de imobilizare, miercuri, potrivit diplomaţiei estona.
A Russian Su-35 violated Estonian airspace while escorting the shadow fleet tanker JAGUAR.
— MariTimesCrimes (@MaritimesCrimes) May 15, 2025
Is this a deliberate test of NATO’s limits in the Baltic Sea?
To read more, click here: https://t.co/p8IS8J3UiE#Su35 #Estonia #Russia #ShadowFleet #BalticSea #NATO pic.twitter.com/yzNnXZQR8T
Această navă, vizată de sancţiuni britanice începând de vineri, este înregistrată de către spionajul uceainean şi ONG-ul Greenpeace va fîcând parte din ”flota fantomă” rusească, petroliere care permit Moscovei să ocolească sancţiuni impuse de Occident exporturilor ruse de petrol.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Trebuie să înţelegem că Rusia a încercat în mod oficial să se conecteze la flota sa fantomă”, a declarat presei ministrul eston de Externe Margus Tsahkna.
”Situaţia este cu adevărat gravă”, a subliniat el.
Incidentul a început miercuri la ora locală 17.30 (şi ora României), când Marina estonă a comunicat radio cu petrolierul, care se afla în apropierea Insulei Naissaar, în largul Tallinnului - în apele teritoriale estone -, a declarat Reuters comandantul Ivo Vark.
”Estonia avea obligaţia să verifice documentele şi statutul juridic al navei”, a precizat el.
Însă ”nava a refuzat orice cooperare şi şi-a continuat drumul către Rusia. Folosirea forţei, inclusiv imobilizarea, au fost considerate inutile”, declară el.
Marina estonă a fost acuzată pe canale ruse pro-Kremlin de Telegram că a obligat petrolierul să intre în apele teritoriale estone.
Potrivit acestor canale, nava naviga în ape internaţionale şi nu intenţiona să le părăsească.
Potrivit acestor surse, Estonia a desfăşurat resurse importante în vederea unei interceptări, inclusiv două nave de patrulare şi un elicopter amfibie, de la bordul căruia echipe au încercat să coboare la bord în două rânduri.
Site-ul rus independent The Insider confirmă că petrolierul naviga în ape internţaionale la momentul interceptării de către nave de patrulare estone.
Însă, după analizarea unei înregistrări video postate pe canale ruse pe Telegram, în care apar coordonatele petrolierului pe ecranul de navigaţie, site-ul scrie că nava a pătrius la limita apelor estone.
Această înregistrare video permite identificarea unei nave de patrulare, unui elicopter şi unui avion eston de supraveghere, dar şi a unui avion de luptă străin.
The Estonia Police & Border Guard (PPA) & Estonia Air Force, attempted an interception of a Russian bound tanker involving the following aircraft & vessel;
— Clark Kent (@ClarkKe49569692) May 14, 2025
????????PPA EML Raju
????????PPA Leonardo AW139
????????EAF C-145A
A probable Russian Air Force Sukhoi Su-35 can also be seen in the video. https://t.co/cuQwZIwsxI pic.twitter.com/u0HwROKGCc
Directoarea RT, Margarita Simonian, dă asigurăir că este vorba despre un avion de tip Su-35 trimis de Moscova pentru ca să împiedice interceptarea petrolierului.
Apariţia avionului de vânătoare i-a obligat pe ”piraţi să se retragă”, se felicită ea.
Petrolierul şi-a continuat apoi drumul şi a ancorat în portul rus Primorsk.
La 11 aprilie, Marina estonă a interceptat un petrolier, Kiwala, cu legături cu ”flota fantomă” rusească, care navighează sub pavilionul Djibouti.
Nava a acceptat să coopereze şi a fost eliberată după două săptămâni.
În ianuarie, autorităţile germane au confiscat petrolierul Eventin, după o pană de curent.
Identificat ca făcând parte din ”flota fantomnă”, acest petrolier a fost confiscat cu totul, inclusiv încărcătura de petrol de la bord, în valoare de 40 de milioane de dolari.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.