Pretinşi intermediari au încercat să vândă un miliard de doze de vaccin împotriva covid-19 Europei - doze care nu există în realitate - în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro, anunţă Oficiul european de luptă împotriva fraudelor (OLAF), escroci care au vrut să facă rapid bani, în contextul în care ţările europene se confruntă cu întârzieri în livrarea vaccinurilor şi caută disperate să-şi procure cât mai multe doze în afara contractelor prin Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul general al Olaf Ville Itälä, precizează în acest comunicat, luni, că acest tip de fraude poate lua diverse forme - ”de exemplu, fraudatorii pot propune cantităţi importante de vaccin, să livreze un eşantion pentru a primi avansul, iar apoi să dispară cu banii. Ei pot, de asemenea, să pretindă că reprezintă intermediari legitimi şi să aibă acces la vaccin”.

Aceşti fraudatori cer aconturi, potrivit lui Ville Itälä, care nu oferă detalii despre eventuale livrări.

Aceste practici sunt imputabile atât unor infractori ”profesuinişti”, cât şi unor indivizi oportunişti.

Astfel, există riscul ca unele dintre aceste fraude să fie suficient de credibile şi ca false vaccinuri să apară pe piaţa europeană.

Din cauza lentorii livrării vaccinurilor împotriva covid-19, unele state membre UE cred că poate fi mai rapid şi mai eficient să comande ele însele doze de vaccin.

”Ei trimit o oferă care nu este reală. În realitate, în ofertă nuexistă niciun vaccin, din ce-am constatat noi până acum”, a precizat el.

Olaf nu are cunoştinţă despre eventuale cazuri de introducere a unor vaccinuri contrafăcute pe piaţa europeană, însă acest fenomen va avea loc, avertizează el.

”Acolo unde sunt mulţi bani apar şi esoci”, avertizează el.

”Acest lucru poate avea consecinţe financiare. Dar mai există un aspect - încrederea oamenilor. De aceea este important, acum, să împiedicăm acest lucru, pentru ca oamenii să poată fi siguri că dacă se duc să se vaccineze, se vaccinează cu vaccinuri reale”, subliniază el.

”OLAF şi-a consolidat deja o anchetă în curs cu privire la false produse în lupta împotriva covid-19 (...). Obiectivul este de-acum să facem faţă comerţului ilegal cu vaccin împotriva covid-19, mai ales atunci când este vorba despre contrafaceri”, anunţă Ville Itälä.

ACHIZIŢII DISPERSATE

Europol avertiza la sfârşitul lui decembrie cu privire la viitoare înşelătorii privind vaccinuri împotriva covid-19, o adevărată nouă mană financiară, apărută odată cu criza sanitară.

În timpul primei izolări, asemenea trafice au fost observate cu privire la măşti de protecţie, a căror cerere a ”explodat” atunci.

Autorităţile europene anchetează în prezent cu privire la o ofertă de vaccinuri transmisă Veneţiei, în Italia, de către intermediari anonimi.

Statele membe UE sunt tot mai tentate să comande vaccinuri separat.

Până la 28 februarie, 4,8% din populaţia UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19.

Franţa nu exclude să-şi procure vaccin în afara acordurilor europene. ”În cazul în care sunt disponibile doze de vaccin (împotriva covid-19), instrucţiunile sunt clare: Franţa va cumpăra imediat”, anunţa Jean Castex.

Ungaria a aprobat şi primit vaccinuri din Rusia şi China, iar Cehia şi Slovacia fac la fel, fără să mai aştepte autorizarea europeană a acestor vaccinuri.

Aceste achiziţii dispersate reprezintă pentru escroci ocazii de a vinde false vaccinuri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.