Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul italian Giuseppe Conte au îndemnat luni, la Ankara, la un armistiţiu ”durabil” în Libia, unde beligeranţii respectă de duminică un armistiţiu care urmează să conducă la un acord negociat la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Desfăşurăm eforturi ca armistiţiul să fie durabil”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă comună cu Conte în capitala turcă.

Premierul italian a subliniat, la rândul său, ”necesitatea de a pune capăt escaladării pe teren şi garantării unui armistiţiu durabil”.

Armistiţiul intrat în vigoare duminică a fost implementat la iniţiativa Turciei, care susţine Guvernul de Unitate Naţională (GNA) de la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj, şi a Rusiei, care este suspectată că-l susţine pe cel mai puternic om din estul ţării, Khalifa Haftar, cu armament, bani şi mercenari.

Acest armistiţiu urmează să servească  drept un preludiu al unei Conferinţe Internaţionale privind Libia, la Berlin, sub egida ONU, prevăzută duminică, la 19 ianuarie.

Al-Sarraj şi Haftar au sosit luni la Moscova în vederea unor negocieri privind formalizarea armistiţiului respectat pe teren.

”Potrivit informaţiilor care mi-au parvenit, discuţiile merg într-o direcţie pozitivă”, a declarat Erdogan în această conferinţă de presă.

”Armistiţiul riscă să devină o măsură precară dacă nu se înscrie în cadrul unui efort colectiv mai larg al comunităţii internaţionale în vederea garantării unităţii, stabilităţii, suveranităţii Libiei”, a avertizat Conte.

Italia se consideră un actor important în privinţa situaţiei din Libia, din cauza legăturilor sale istorice cu această ţară, în calitate de fostă putere colonială.

Roma se teme de rolul tot mai mare al Rusiei şi Turciei în dosarul libian.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.