Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat violent, sâmbătă, pe omologul său francez Emmanuel Macron, căruia-i critică în mod deschis decizia de a institui o zi a comemorării ”genocidului armean”, o terminologie respinsă de Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Să adresezi un mesaj celor 700.000 de armeni care trăiesc în Franţa nu te va salva, Macron”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor reprezentanţi ai Partidului său al Dreptăţii şi Justiţiei (AKP, islamo-conservator) la Kizilcahamam, la nord de Ankara.

”Învaţă mai întâi să fii cinstit în politică. Dacă nu eşti, nu vei câştiga”, a continuat el, dând asigurări că i-a spus deja acest lucru ”de multe ori”, în mod direct, şefului statului francez.

În cursul unor comemorări la Paris, miercuri, premierul francez Édouard Philippe a anunţat că Franţa intenţionează să contribuie la recunoaşterea genocidului armean drept o crimă împotriva umanităţii şi că ”nu se va lăsa impresionată de nicio minciună”.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări şi de către comunitatea istoricilor.

Însă Turcia refuză să folosească cuvântul ”genocid”, evocând în schimb masacre reciproce, pe fondul războiului civil şi foametei care au ucis sute de mii de oameni în ambele tabere.

Potrivit lui Erdogan, dacă Turcia ar fi făcut ceea ce i se reproşează, ”nu am vorbi de milioane de armeni care trăiesc într-o zonă largă, din Europa în America, din Africa de Nord în Caucaz”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.