Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat joi pe omologul său francez Emmanuel Macron de "colonialism" în Liban şi a calificat recenta vizită la Beirut drept un "spectacol", în contextul tensiunilor în creştere dintre Ankara şi Paris, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ceea ce vrea Macron şi compania este de a restabili ordinea colonială (în Liban)", a lansat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara. "Noi nu alergăm după fotografii sau să facem spectacol în faţa camerelor care ne interesează", a adpugat el. 

Şeful statului turc a făcut referire la deplasarea foarte mediatizată a lui Emmanuel Macron la Beirut săptămâna trecută, după exploziile din 4 august care au provocat moartea a 200 de persoane şi rănirea a 6.500 de oameni şi au devastat capitala libaneză. 

Dacă preşedintele turc nu a mers personal la Beirut, şi-a trimis vicepreşedintele şi pe şeful diplomaţiei săptămâna trecută. 

Libanul a fost sub control francez din 1920 până la independenţa din 1943. Înainte de asta, a fost sub dominaţie otomană timp de patru secole. 

Atacurile virulente ale lui Erdogan intervin în contextul tensiunilor în creştere dintre Turcia şi Franţa, legate în special de interesele divergente în Libia şi în Mediterana orientală. Interesul Turciei pentru hidrocarburi în această zonă maritimă a stârnit furia Greciei şi a Uniunii Europene. 

Susţinând Atena, Parisul a denunţat acţiuni "unilaterale" din partea Ankarei şi a anunţat joi că şi-a intensificat prezenţa militară în Mediterana orientală trimiţând două avioane şi două nave de război. 

Presa proguvernamentală turcă a primit vestea cu indignare, acuzând Franţa că "merge prea departe" şi "caută război". 

Erdogan nu a comentat direct decizia franceză joi, dar s-a referit la ea fără să numească o "ţară care nu are litoral la Mediterana orientală", somând-o "să nu se creadă mai mare decât este". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.