Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut, sîmbătă, oprirea evoluţiilor ”îngrijorătoare” din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Istanbul, adăugând că Turcia este pregătită să ofere orice sprijin necesar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a purtat mai mult de trei ore de discuţii cu Erdogan, la Istanbul, ca parte a unei vizite programate anterior, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova din cauza conflictului de la Donbas.

Kievul a dat semnalul de alarmă în legătură cu o acumulare de forţe ruseşti lângă graniţa dintre Ucraina şi Rusia şi cu privire la creşterea violenţei de-a lungul liniei de contact care separă trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas.

Mişcările militare ruseşti au alimentat îngrijorarea că Moscova se pregăteşte să trimită forţe în Ucraina.

Kremlinul neagă că trupele sale sunt o ameninţare, dar spune că acestea vor rămâne în zonă atât timp cât consideră potrivit.

Statele Unite declară că Rusia a adunat mai multe trupe la graniţa estică a Ucrainei decât în ​​orice moment după 2014, când a anexat Crimeea de la Ucraina şi a sprijinit separatiştii din Donbas.

Vineri, Turcia a anunţat că Washingtonul va trimite două nave de război în Marea Neagră, săptămâna viitoare.

Vorbind la o conferinţă de presă alături de Zelenski, Erdogan a spus că speră că conflictul va fi rezolvat paşnic, prin dialog bazat pe mijloace diplomatice, în conformitate cu legile internaţionale şi integritatea teritorială a Ucrainei.

"Sperăm ca escaladarea îngrijorătoare observată recent pe teren să se încheie cât mai curând posibil, încetarea focului să continue şi conflictul să fie soluţionat prin dialog pe baza acordurilor de la Minsk. Suntem gata să oferim orice sprijin necesar pentru aceasta”, a spus Erdogan.

 Luptele majore din Donbas s-au încheiat în 2015, cu un armistiţiu convenit în capitala belarusă Minsk, a cărui implementare a fost sprijinită de Franţa şi Germania.

Luptele sporadice continuă, în pofida încercărilor repetate de a pune în aplicare o încetare a focului.

Zelenski a spus că poziţiile Kievulyi şi Ankarei coincid în privinţa ameninţărilor existent în Marea Neagră şi răspunsul la aceste ameninţări şi a adăugat că l-a informat pe Erdogan ”în detaliu” cu privire la evoluţiile din Donbas.

"Am discutat în detaliu problemele securităţii şi contracarării comune la provocările din regiunea Mării Negre şi este demn de remarcat faptul că viziunile de la Kiev şi Ankara coincid atât în ​​ceea ce priveşte ameninţările în sine, cât şi modalităţile de a răspunde la aceste ameninţări", a spus el.

Turcia, membră NATO, are o strânsă cooperare cu Rusia în ceea ce priveşte conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah, precum şi în domeniile de apărare şi energie. Dar Turcia a criticat anexarea Crimeei şi a sprijinit integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, Turcia a vândut drone Kievului, în 2019.

Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia şi Ucraina au lansat o platformă cu miniştrii lor de Externe şi de Apărare, pentru a discuta despre cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta nu este ”în niciun fel o mişcare împotriva ţărilor terţe”.

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de acuzaţii în legătură cu creşterea violenţei în conflictul despre care Kievul afirmă că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu Erdogan, a acuzat vineri Ucraina de ”acţiuni provocatoare periculoase” în Donbas.

Kievul a afirmat sâmbătă că Ucraina ar putea fi provocată de agravarea situaţiei din Donbas de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.