Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că autorităţile electorale este necesar să anuleze scrutinul municipal în care opoziţia a obţinut o victorie la Istanbul, argumentând că nereguli fac acest scrutin ilegitim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Colegii noştri au stabilit toate aceste (presupuse nereguli). Bineînţeles, asta aruncă un văl. Dacă există o abordare sinceră, atunci asta ar trebui să conducă la o anulare a scrutinului”, a declarat Erdogan citat de cotidienele proguvernamentale Sabah şi Hürriyet.

Aceste declaraţii sporesc presiunea asupra Înaltului Comitet Electoral (YSK), după ce Partidul Dezvoltării şi Justiţiei (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan a anunţat marţi că cere organizarea de noi alegeri la Istanbul.

Potrivit rezultatelor provizorii ale scrutinului municipal care a avut loc la 31 martie în Turcia, Erdogan a suferit înfrângeri usturătoare - pierzând Ankara şi Istanbulul, principalele două oraşe turce, controlate de AKP şi predecesorii islamişti ai AKP de 25 de ani.

Refuzând să-şi recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunţat ”nereguli” masive, comise în opinia sa în mod ”organizat”.

AKP susţine că secţii de votare au diminuat numărul voturilor primite de către candidatul său, trimiţând date trucate autorităţilor electorale, şi că într-un cartier - Büyükçekmece - mai multe mii de persoane au fost înscrise în mod ilegal în registre electorale.

Partidul prezidenţial a depus săptămâna trecută mai multe recursuri la YSK, care au condus la o renumărare parţială a majorităţii celor aproximativ 300.000 de voturi înregistrate ca nule în ziua scrutinului.

În contextul în care numărarea voturilor este aproape finalizată, candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu deţinea, marţi seara, un avans de 14.000 de voturi faţă de adversarul său din AKP, fostul premier Binali Yildirim.

”Obiecţiile vor continua până când YSK va lua decizia finală”, a declarat Erdogan, citat de presă.

”YSK va lua o decizie. Chiar dacă va exista doar un singur vot de departajare, atunci când decizia va fi luată noi vom spune «foarte bine, dorinţa ta e ordin»”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.