Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat vineri să-l primească pe premierul suedez Ulf Kristersson, care s-a declarat pregătit joi să ducă ”imediat” în Turcia pentru a obţine unda verde a Ankareia adeării Suedie la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noul premier suedez a cerut să fie primit. Le-am spus prietenilor noştri «daţi-i întâlnire pentru ca să vină»”, a declarat Erdogan la bordul aeronavei cu care se întorcea din Azerbaidjan, citat de presa turcă.

Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să blocheze aderarea Suediei şi Finalndei la NATO, a avertizat din nou că Parlamentul turc nu va ratifica aderarea celor două state nordice, atât timp cât cererile de extrădare formulate de către Ankara nu vor fi onorate.

”Aceşti terorişti (...) trebuie să fie prinşi şi să ne fie livraţi”, a tunat şeful statului turc.

El acuză Suedia şi Finlanda de apărarea unor combatanţi kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi din Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră teroriste.

În prezent, 28 dintre cele 30 de statele membre NATO au ratificat aderarea Suediei şi Finalndei la NATO.

Numai Ungaria şi Turcia nu şi-au dat acordul final.

Finlanda şi Turcia au semnat, în cadrul unui summit NATO, la Madrid, la sfârşitul lui iunie, un memorandum care deschide accesul celor două naţiuni nordice în NATO.

Însă preşedintele turc a agitat imediat ameninţarea unui veto în eventualitatea în care condiţiile pe care le cere nu sunt îndeplinite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.