Imagini în care apar grăniceri americani călare respingând migranţi, în apropiere de Del Rio, în Texas, provoacă o emoţie puternică în Statele Unite, unde Guvernul preşedintelui Joe Biden a anunţat lansarea unei anchete care să facă lumină asupra faptelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În imagini realizate de către un fotograf angajat de AFP, un agent călare prinde un bărbat de tricou.

În altă imagine, el ţine un grup la distanţă strunindu-şi calul într-o poziţie ameninţătoare.

Aceste imagini ”cu rele tratamente aplicate unor migranţi haitieni la frontieră sunt oribile şi foarte deranjante”, denunţă într-un comunicat alesul democrat Bennie Thompson, care este preşedintele Comisiei Securităţii Interne în Camera Reprezentanţilor.

”Este oribil să vezi aşa ceva”, a recunoscut într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. ”Nu cunosc contextul, însă nu văd în ce cadru ar fi potrivit” acest lucru”, a adăugat ea.

Secretarul de Stata american Antony Blinken a discutat lunicu premierul haitian Ariel Henry "despre cooperarea în vederea repatrierii migranţilor haitieni de la sud de frontiera Statelor Unite”, a anunţat Departamentul de Stat.

Cei doi miniştri şi-au exprimat ”îngrijorarea comună faţă de securitatea cetăţenilor haitieni”.

Antony Blinken a discutat la telefon şi cu omologul său mexican Marcelo Ebrard, despre ”coordonarea în vederea gestionării fluxului de migranţi clandestini”, a anunţat un purtător de cuvânt.

Patrule ecvestre au fost desfăşurate duminică în apropierea fluviului Rio Grande, unde mii de migranţi, majoritatea haitieni, s-au instalat într-o tabără de mai multe zile, cu spreanţa de a fi primiţi în Statele Unite, a declarat presei directorul grănicerilor Raul Ortiz.

”Le-am ordonat vadă dacă erau persoane în pericol şi să culeagă informaţii despre trecători”, a adăugat el, subliniind că ”controlarea unui cal într-un fluviu este dificilă”.

În acest cadru, se pare că unii grăniceri au dat frâu larg cailor, a apreciat secretarul american al Securtăţii Interne Alejandro Mayorkas.

”Vom efectua o anchetă pentru a ne asigura că aceasta este situaţia. În caz contrar, vom acţiona în consecinţă”, a dat el asigurări.

SITUAŢIE TENSIONATĂ

Scena s-a petrecut în timp ce migranţi se spălau în Rio Grande sau traversau fluviul pentru a se duce să ia de mâncare din Mexic şi a o aduce familiilor lor, rămase pe teritoriul american, potrivit autorului fotografiilor, Paul Ratje.

Brusc, au sosit cinci sau şase agenţi călare şi le-au ordonat să se întoarcăîn Mexic.

”Situaţia era tensionată, iar migranţii au început să alerge, pentru a-i ocoli”, povesteşte el. ”Unul dintre agenţi l-a prins pe bărbatul din fotografie de tricou. Nu cred că a fost rănit”.

”Nu am văzut lovituri de bici, însă agenţii au tras de frâie”, povesteşte el.

Tensiunea a scăzut, după aceea, iar grănicerii i-au lăsat pe migranţi să se ducă în tabăra improvizată.

Afluxul de migranţi la frntieră s-a transformat într-o cirză pentru administraţia Biden.

La Del Rio, Alejandro Mayorkas a subliniat că migranţii haitieni primesc informaţii false despre posibilitatea de a rămâne în Statele Unite şi a anunţat că Statele Unite urmează să accelereze procesul repatrierii acestora către Haiti, considerând această întoarcere drept sigură pentru aceţtia.

”Noi am repetat că frontierele noastre nu sunt deschise şi că oamenii nu ar trebui să întreprindă o astfel de călătorie periculoasă”, a declarat secretarul.

”Dacă veniţi în mod ilegal în Statele Unite, veţi fi trimişi înapoi”, a avertizat el.

Alejandro Mayorkas a apreciat că este rezonabil ca aceşti migranţi să fie trimişi înapoi în Haiti, în pofida instabilităţii politice din această ţară şi unui cutremur în sud-vestul ţării, la 14 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.