Ajuns la putere în urma lovituri în forţă a armatei, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul şi a devenit preşedintele Zimbabwe, succedându-l în funcţie pe Robert Mugabe, după 37 de ani de putere, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zimbabwe pune astfel în mod oficial capăt regimului lui Robert Mugabe.

Emmerson Mnangagwa a fost învestit într-o ceremonie pe cel mai mare stadion din capitală, Harare, National Sports Stadium, cu o capacitate de 60.000 de locuri.

Zeci de mii pe persoane adunate să-l primească pe Emmerson Mnangagwa, care a intrat pe stadion cu pumnul ridicat, l-au aclamat îndelung.

Partidul aflat la putere, Zanu-PF, i-a convocat pe stadion de la ora locală 8.30 (şi ora româniei) pe ”zimbabwienii din toate taberele”.

”Veniţi să fiţi martorii Istoriei în marş, ai primilor noştri paşi într-o nouă eră şi o ţară mai bună, condusă de camaradul nostru adorat ED Mnangagwa”, se putea citi pe un afiş care a împânzit capitala.

MUGABE ABSENT

Presa de stat a lăsat să planeze îndoiala cu privire la participarea lui Robert Mugabe – care nu a mai apărut în public de duminică - la ceremonie.

Potrivit ziarului guvernamental The Herald, Mnangagwa şi Mugabe au convenit ca preşedintele înlăturat de la putere să nu asiste la ceremonia de învestire a succesorului său.

Emmerson Mnangagwa i-a dat asigurări lui Robert Mugabe că el şi familia sa se vor afla în securitate în ţară, mai scrie The Herald.

În 1980, alt stadion din capitală a găzduit ceremonia de independenţă a Zimbabwe, în prezenţa lui Robert Mugabe, dar şi a cântăreţului Bob Marley, prinţului Charles şi a aproximativ zece şefi de stat.

MAI PUŢIN FAST CA LA INDEPENDENŢĂ

De această dată, niciun membru al familiei regale britanice nu a prevăzut să asiste la ceremonie. Fosta putere colonială este reprezentată de secretarul de stat însărcinat cu Dezvoltarea Rory Stewart.

Până şi preşedintele sud-african Jacob Zuma a respins initaţia ţării vecine, pe motiv că îl primeşte, în acelaşi moment, pe omologul său angolez Joao Lourenco. În locul său el l-a trimis pe ministrul Comunicaţiilor.

În primul discurs pe care l-a susţinut de la începutul crizei, Emmerson Mnangagwa a promis să preia rapid funcţia. ”Vrem să ne relansăm economia, vrem locuri de muncă”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi, fără să-şi detalieze programul.

Profilul său îi temperează însă pe entuziaşti.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, este unul dintre membrii loiali ai regimului Mugabe şi a executat mult timp politica represivă a fostului preşedinte.

OPOZIŢIA ABSENTĂ

”Crocodilul”, cum îi spun zimbabwienii, care vrea să ofere asigurări, şi-a arătat până în prezent faţa zâmbitoare şi a promis să fie ”servitorul poporului”.

El i-a îndemnat joi ”pe toţi zimbabwienii patrioţi să se unească, să coopereze”.

Mişcarrea pentru Schimbare Democratică (MDC) a lui Morgan Tsvangirai nu a fost invitată la ceremonie.

Liderul opoziţiei şi-a exprimat dorinţa instalării unui guvern de uniune naţională până la alegerile prevăzute în 2018.

El a dat asigurări cu nu s-a angajat vreo discuţie în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.