Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a invitat la o cină, vineri, pe fostul rege al Spaniei Juan Carlos - aflat într-o situaţie delicată cu Casa Regală spaniolă şi care trăieşte în exil în Emiratele Arabe unite (EAU) - şi pe scriitorul peruan, naturalizat spaniol Mario Vargas Llosa, care tocmai a intrat în Academia franceză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiul laureatului Nobelului Literaturii din 2010, Alvaro Vargas Llosa, a anunţat vestea joi seara, într-un mesaj postat pe Twitter.

Regele Juan Carlos I, care a devenit şef al statului spaniol în 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, care l-a desemnat ca succesor, a fost o figură majoră a scenei internaţionale, salutat şi respectat timp de decenii, din cauză că a permis revenirea democraţiei în Spania.

Popularitatea sa s-a prăbuşit în urma unor scandaluri personale - inclusiv cel puţin o relaţie extraconjugală şi dezvăluiri despre stilul de viaţă fastuos în Spania, începând din 2012.

Juan Carlos a abdicat în 2014, în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, care s-a distanţat de tatăl său.

El trăieşte în EAU începând din 2020.

Juan Carlos şi-a multiplicat, de câteva luni, apariţiile publice în Europa.

El a asistat la funeraliile reginei Elisabeth a II-a şi ale fostului rege al Greciei, Constantin al II-lea.

Romancierul peruano-spaniol Mario Vargas Llosa, în vârstă de 86 de ani, a fost primit joi în cadrul Academiei franceze - primul care intră în acest for fără să fi scris în mod direct în limba franceză -, într-o ceremonie la care a asistat şi Juan Carlos, în vârstă de 85 de ani.

Scriitorul spaniol Javier Cercas, care l-a intervievat recent pe Emmanuel Macron pentru ziarul spaniol El Pais, se află, de asemenea printre invitaţii lui Macron la cină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.