Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă înfiinţarea - în septembrie - a unui ”mare comandament al spaţiului” în cadrul Forţelor armate aeriene, care urmează să devină atunci ”Armata aerului şi spaţiului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne vom consolida cunoaşterea situaţiei spaţiale, ne vom proteja mai bine sateliţii, inclusiv în mod activ”, a declarat şefu statului francez într-un discurs pe care l-a susţinut la Ministerul Armatelor, cu ocazia recepţiei tradiţionale în onoarea trupelor ce defilează pe Champs-Elysées duminică, de Ziua Naţională a Franţei.

”Iar pentru a da corp acestei doctrine, pentru a ne asuma o dezvoltare şi o consolidare a capacităţilor noastre spaţiale, un mare comandament al spaţiului va fi creat, în septembrie, în cadrul Armate aerului”, a declarat el, în prezenţa ministrului Armatelor Florence Parly, care urmează să detalieze în curând marile linii ale acestei strategii franceze.

”Aceasta va deveni Armata aerului şi spaţiului. Noile investiţii indispenabile vor fi decise”, a precizat şeful statului francez.

În septembrie 2018, Florence Parly s-a angajat să doteze Franţa cu cu ”o veritabilă autonomie strategică spaţială” în faţa ”ameninţărilor marilor puteri”, în contextul militarizării spaţiului.

Ministrul Armatelor a oferit o dovadă puternică a hotărârii sale, acuzând Rusia de ”un act de spionaj” vizând satelitul militar franco-italian Athena-Fidus în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.