Emisarul special american în Haiti, Daniel Foote, a demisonat, denunţând expulzări ”inumane” din Statele Unite a mii de imigranţi haitieni, în contextul în care această ţară este afectată de o insecuritate tot mai mare, din cauza unor ganguri înarmate, relatează AFP.
”Nu mă asociez deciziei inumane şi contraproductive a Statelor Unite de a expulza mii de refugiaţi haitieni şi de imigranţi ilegali în Haiti, o ţară în care funcţionarii noştri sunt închişi în complexe securizate din cauza pericolului pe care-l reprezintă ganguri înarmate care controlează viaţa de zi cu zi”, denunţă Daniel Foote în scrisoarea demisie, datată miercuri şi trimisă secretarului de Stat Antony Blinken.
”Îi mulţumim emisarului special Foote pentru angajamentul său în favoarea ţării şi poporului din Haiti”, a reacţionat departamentul de Stat, contactat de AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Daniel Foote încerca să-şi lărgească puterea de decizie în politica Statelor Unite cu privire la Haiti, iar administraţia Biden a decis că nu era potrivit să-i acorde un astfel de control, a declarat un oficial de rang înalt sub protecţia anonimatului.
Statele Unite au suspendat expulzarea imigranţilor haitieni fără acte, după cutremurul care a devastat jumătate din sudul Haiti la 14 august, însă adunarea în câteva zile a peste 15.000 de imigranţi, majoritatea haitieni, sub un pod, în Texas, a schimbat situaţia.
Începând de duminică, serviciile americane din domeniul migraţiei au închiriat deja 12 zboruri, pentru a trimite peste 1.400 de persoane - inclusiv câteva sute de copii - în capitala haitiană Port-au-Prince şi la Cap-Haïtien, al doilea cel mai important oraş din ţară.
#BREAKING US Special envoy for Haiti Daniel Foote resigns, citing the deportations of Haitians refugees pic.twitter.com/sfaSfpXHlU
— Guy Elster (@guyelster) September 23, 2021
Daniel Foote a fost numit la 22 iulie, cu obiectivul de a ”facilita pacea şi stabilitatea” şi organizarea unor alegeri ”libere şi drepte”, după asasinarea preşdintelui Jovenel Moïse, ucis în reşedinţa sa privată de către comando armat, la 7 iulie.
Statele Unite sunt una dintre principalele puteri susceptibile să exercite o influenţă asupra Haiti - o ţară pe care au ocupat-o militar timp de 19 ani, din 1915 în 1934.
Însă preşedintele Joe Biden a exclus orice trimitere a unor militari americani, în pofida unei solicitări în acest sens a Guvernului haitian, care cerea trupe în vederea unei securizări a acestei ţări caraibe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...