Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat joi un vaccin împotriva covid-19 aparţinând companiei francezo-austriece în domeniul biotehnologiei Valneva - care devine cel de-al şaselea vaccin anticovid recomandat adulţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Societatea Valneva, cu sediul la Nantes, dezvoltă un vaccin cu virus inactivat - o tehnologie mai tradiţională decât cea a ARN mesager.

Acesta este de altfel unul dintre argumentele laboratorului, care estimează că acest vaccin ar putea convinge persoane încă nevaccinate să se vaccineze.

”EMA a recomandat acordarea unei autorizaţii de punere pe piaţă a vaccinului” Valneva destinat persoanelor ”cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani”, anunţă într-un comuncat agenţia.

”În urma unei evaluări aprofundate, Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a conchis prin consens că datele cu privire la vaccin sunt solide şi răspund criteriilor UE în domeniile eficienţei, siguranţei şi calităţii”, precizează ea.

Valneva s-a confruntat cu o serie de probleme în prvinţa acestui vaccin.

În seprembrie 2021, Guvernul britanic, care i-a dat o comandă de 100 de milioane de doze, şi-a reziliat contractul, o dezamăgire pentru întreprindere, care i-a doborât cursul la bursă.

În mai, UE, care avea un acord de 60 de milioane de doze până în 2023, a anunţat că vrea să rezilieze comanda, în contextul unei importante producţii mondiale.

Valneva a propus, în schimb, un plan, într-o încercare de remediere a situaţiei în mod acceptabil, pe care Comisia Europeană (CE) urmezază să-l analizeze.

Într-un nou episod al acestui foileton, vineri, compania a îndemnat la mai multe comenzidin partea statelor membre UE, pentru a putea menţine acest contract.

Alte cnci vaccinuri anticovid au fost aprobate în UE - vaccnurile cu ARN mesager ale alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech, companiei americane Moderna, ale laboratorului brtitanic AstraZeneca şi concurentului american al acestuia Johnson & Johnson, pe bază de vector viral, şi vaccinul Novavax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.