Concertele pianistului turc Fazil Say, planificate săptămâna viitoare în Elveţia, au fost anulate din cauza comentariilor sale cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, au anunţat artistul şi grupul de distribuţie elveţian Migros, organizator al evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Say urma să concerteze, de luni până joi, cu Orchestra Simfonică din Birmingham, la Zurich, Berna, Geneva şi Lucerna.

„Responsabilii Migros au invocat ideile pe care le-am exprimat cu privire la tensiunile israeliano-palestiniene pe reţelele de socializare pentru a-şi justifica decizia”, a precizat Say într-un comunicat postat pe X. „Tot ce am scris pe conturile mele este neschimbat”, a adăugat el.

Cele patru concerte Migros Classics din 23 până în 26 octombrie "se confruntă cu o schimbare de program. În loc de Fazil Say, pianistul elveţian Louis Schwizgebel este cel care va concerta (...)", a confirmat organizatorul într-un comunicat.

„Motivul acestei schimbări este că declaraţiile publice ale lui Fazil Say în urma atacului terorist împotriva Israelului nu sunt justificabile pentru Migros”, explică el.

Say afirmă că a postat trei mesaje pe X şi un filmuleţ. Într-un mesaj, pianistul reacţionează la un mesaj postat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în care acesta acuză Israelul că a fost la originea atacului asupra spitalului Ahli Arab din Gaza.

"Sunt total de acord. Mulţumesc pentru această declaraţie de bun simţ", răspunde Fazil Say. "Toată lumea ar trebui să facă ceva pentru a opri acest război. (Prim-ministrul israelian Benjamin) Netanyahu ar trebui să fie judecat pentru crime de război, genocid şi masacre", a continuat el, înainte de a adăuga: "Libertate pentru palestinieni. Pentru umanitate. Ajunge cu această brutalitate.”

Într-un video pe Instagram, pianistul turc mai spune că „nimeni nu poate aproba ceea ce Hamas a făcut oamenilor nevinovaţi”.

„Sunt pentru pace şi toate declaraţiile au fost făcute într-un spirit de pace”, a scris vineri pianistul, ateu declarat, achitat în 2016 după ce a fost condamnat, trei ani mai devreme, la zece luni de închisoare pentru o serie de comentarii pe Twitter considerate „insultătoare faţă de valorile religioase”.

Fazil Say a susţinut un recital la ediţia din acest an a Festivalul Internaţional „George Enescu”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.