Navigatori pe Internet îi cer pe X miliardarului Elon Musk să instaleze Starlink deasupra Fâşiei Gaza, care să permită comunicarea cu restul lumii a locuitorilor enclavei palestiniene, unde Internatul a fost tăiat şi unde Israelul a lansat vineri bombardamente ”fără precedent”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu mai există sunet şi nici imagini după ce armata israeliană a tăiat comunicaţiile şi Internetul înainte de aceste bombardamente, acuză mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în enclavă.

Societatea palestiniană de telecomunicaţii Jawwal a confirmat această tăiere, iar serviciul de supraveghere a accesului la Internet NetBlocks a anunţat o ”cădere a conectivităţii în Fâşia Gaza”.

Hashtagul #StarlinkForGaza  s-a răspândit rapid pe X, în peste 3.74 de milioane de mesaje.

Mii de navigatori pe Internet îi cer lui Elon Musk să furnizeze serviciul său de Internet prin satelit Starlink Fâşiei Gaza, aşa cum a făcut în februarie 2022, la începutul Războiului din Ucraina.

Această tehnologie a jucat un rol esenţial pentru armata ucraineană, care l-a folosit pentru a comunica, dar şi pentru a-şi dirija dronele şi tiruri de artilerie.

Starlink - lansat în 2018 de către SpaceX - este un furnizor de acces la Internet prin satelit.

Această constelaţie de 5.000 de sateliţi, care urmează să se extindă, are ambiţia de a oferi o acoperire în cele mai izolate locuri ale globului.

Pentru moment, nici Elon Musk şi nici întreprinderea sa nu au comunicat  cu privire la o eventuală intervenţie pe cerul Fâşiei Gaza.

ACOPERIRE A UNOR ATROCITĂŢI ÎN MASĂ

Pe teren, unde situaţia umanitară este catastrofală, numeroase asociaţii şi instituţii de presă trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile acestui ”blackout”.

”Această tăiere a informaţiilor riscă să servească drept acoperire a unor atrocităţi în masă şi să controbuie la o impunitate a încălcării drepturilor omului”, avertizează într-un comunicat Deborah Brown de la Human Rights Watch (HRW).

Médecins sans frontières (MSF) şi Semiluna Roţie palestiniană trag acelaţi semnal de alarmă.

”Am pierdut contactul cu personalul nostru din (Fâşia) Gaza, cu instituţiile de sănătate, agenţii de sănătate şi restul partenerilor noştri umanitari pe teren. Acest asediu mă îngrijorează grav în privinţa sexutităţii lor şi riscurilor imediate la adresa sănătăţii pacienţilor vulnerabili”, scrie pe X directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.