Avertizorul de integritate Edward Snowden - un fost consultant al serviciilor americane de infornaţii căutat de Washington - a obţinut titlul de rezident permanent în Rusia, unde s-a refugiat din 2013, a anunţat joi avocatul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Serviciile de migraţie din Rusia i-au acordat azi (joi) lui Snowden un titlu de rezident permanent”, a declarat pentru agenţia rusă de presă Interfax avocatul fostului angajat al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA) Anatoli Kucerena.

Anatoli Kucerena a declarat pentru AFP că permisul de sejur al lui Snowden a fost prelungit pe o perioadă nedeterminată şi a precizat că acest lucru a fost posibil în urma unei modificări recente a legii ruse a imigraţiei.

Cererea a fost depusă în aprilie, însă examinarea acesteia a fost întârziată din cauza pandemiei covid-19, a precizat el.

Edward Snowden a beneficiat, până acum, iniţial de un drept la azil de un an, iar apoi de un permis de reşedinţă de trei ani, prelungit în 2017.

Fostul consultant a părăsit Statele Unite după ce a transmis presei zeci de mi de documente care dovedesc amploarea  activităţilor NSA şi demonstrează cât de extinsă este supravegherea electronică a Washingtonului.

Edward Snowden, căruia i s-a anulat paşaportul american la cererea Washingtonului, se afla la Moscova în mai 2013, după ce a plecat de la Hong Kong, cu intenţia de a se refugia în America Latină.

El s-a trezit blocat în Rusia, unde a obţinut azil.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat tensiuni foarte puternice între Statele Unite şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a înfuriat Washingtonul.

În august, preşedintele american Donald Trump anunţa că ”aruncă o privire” posibilităţii de a-l graţia pe Edward Snowden, care este inculpat de ”spionaj” în ţara sa şi riscă până la 30 de ani de închisoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.