Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la o bază aeriană daneză din sudul ţării, venind aici de la baza aeriană olandeză din Eindhoven, unde primise vestea că Olanda şi Danemarca vor furniza Ucrainei râvnitele avioane americane F-16, după ce piloţii ucraineni vor avea pregătirea necesară, relatează AFP şi Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a aterizat la baza daneză Skrydstrup în jurul orei locale 16.30. Preşedintele ucrainean a fost întâmpinat de premierul Mette Frederiksen, de ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen şi de ministrul apărării Jakob Ellemann-Jensen. Prinţesa Mary a Danemarcei a fost, de asemenea, prezentă.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

"Sunt mândră că preşedintele Zelenski şi prima-doamnă Zelenska vizitează Danemarca", anunţase premierul Mette Frederiksen cu puţin timp înainte de aterizare. "Danemarca sprijină pe deplin Ucraina şi este pregătită să facă acest lucru atât timp cât va fi necesar", a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele ucrainean anunţase pe Telegram că se va întâlni cu premierul danez, cu familia regală, cu lideri ai partidelor politice daneze şi cu lideri de afaceri. "Pregătim mai multe veşti bune pentru luptătorii ucraineni", a spus el.

Ca şi în Olanda, Zelenski a examinat împreună cu gazdele sale avioane de luptă F-16 şi au discutat despre începerea pregătirii piloţilor ucraineni. Danemarca, împreună cu România, şi-a asumat această sarcină la summitul NATO de la Vilnius. Zelenski s-a urcat la bordul unui F-16 împreună cu şefa guvernului danez şi amândoi au încercat locurile piloţilor. La această bază aeriană Skrydstrup din sudul Danemarcei ar urma să fie antrenaţi piloţii ucraineni în următoarele luni.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Premierul danez Mette Frederiksen a anunţat apoi că Danemarca va furniza 19 avioane F-16 Ucrainei. Mette Frederiksen a declarat că speră ca şase avioane să poată fi livrate spre sfârşitul anului, alte opt în 2024 şi ultimele cinci în 2025. "Vă rugăm să luaţi această donaţie ca pe un semn al sprijinului neclintit al Danemarcei pentru lupta ţării dumneavoastră pentru libertate", i-a spus ea lui Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Anterior, premierul olandez Mark Rutte anunţase că "Olanda şi Danemarca s-au angajat să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru un astfel de transfer", fără a preciza însă numărul de aparate. Zelenski a scris pe Telegram că ar fi vorba despre 42 de aeronave.

CITEȘTE ȘI Ministrul danez al apărării: "Sunt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, va dona avioane de luptă F-16 Ucrainei". Zelenski spune că va primi 42 de avioane - FOTO

Potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, Danemarca are 44 de avioane F-16, dintre care 30 sunt operaţionale. Olanda are 42, dintre care 24 sunt operaţionale.

Zelenski a spus că donaţiile Olandei şi Danemarcei vor fi "un impuls uriaş pentru alte ţări care aveau îndoieli" în privinţa furnizării de F-16 Ucrainei. Întrebat dacă au existat condiţii legate de donaţii, cum ar fi un angajament de a nu le folosi pe teritoriul rusesc, Zelenski a spus că acest lucru nu a fost discutat, dar a adăugat că apărarea teritoriului ucrainean este "principalul obiectiv".

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Guvernele olandez şi danez sunt, de asemenea, vârful de lance al unei coaliţii care lucrează la instruirea piloţilor ucraineni pentru avioanele de luptă avansate. Zelenski a refuzat să spună câţi piloţi ucraineni vor fi instruiţi în Danemarca şi, ulterior, în România, invocând motive de securitate.

Frederiksen a declarat că "peste 70" de oameni, din rândul personalului ucrainean, se află deja în Danemarca şi se pregătesc să înceapă instruirea. Sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării declarase la televiziune că acest instructaj a început deja, dar nu precizase unde.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Forţele armate daneze au precizat că ucrainenii trebuie să treacă de o verificare de securitate, de examene medicale şi teste de cunoaştere a limbii înainte de a începe pregătirea. "Este de aşteptat ca antrenamentul să dureze cel puţin şase luni. Nu se poate spune cu exactitate cât timp va dura să îi învăţăm pe ucraineni să opereze capacitatea F-16, deoarece va depinde, printre altele, de experienţa şi de cunoştinţele lingvistice ale acestora", au precizat forţele armate daneze într-un comunicat. Oficialii estimaseră anterior că piloţii ucraineni vor avea nevoie de şase până la opt luni de pregătire.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Anunţurile de duminică au venit la două zile după ce Olanda şi Danemarca au spus că SUA au autorizat livrarea către Kiev de avioane F-16, care sunt de fabricaţie americană.

Zelenski, care înainte de Olanda şi Danemarca a fost, sâmbătă, în Suedia, se va adresa luni parlamentului danez. În timpul vizitei efectuate sâmbătă în Suedia, Zelenski a cerut, de asemenea, avioane de luptă suedeze Gripen. Suedia nu a luat o decizie cu privire la această cerere, dar a fost de acord să permită piloţilor ucraineni să testeze avioanele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.