Partidul Unionist Democratic (DUP) nord-irlandez a anunţat vineri că ar accepta o menţinere a reglementărilor Uniunii Europene (UE) în Irlanda de Nord după Brexit cu o singură condiţie - şi anume ca Parlamentul nord-irlandez să aibă puterea de a alege pe care să le păstreze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Singurele aranjamente pe care le acceptăm în Irlanda de Nord sunt cele în care Adunarea ar avea un control total asupra legislaţiei europene”, a declarat la BBC un purtător de cuvânt al DUP, Sammy Wilson.

”În acest cadru, noi intenţionăm să adoptăm o legislaţie adaptată, dacă noi credem că este în interesul economiei nord-irlandeze”, a adăugat el.

Sammy Wilson reacţiona în urma unor dezvăluiri, joi seara, ale cotidianului The Times, potrivit căruia DUP nu ar mai fi închis faţă de aplicarea anumitor reglementări europene în Irlanda de Nord după Brexit, în cadrul unui nou acord vizând să înlocuiască ”plasa de siguranţă” (”backstop”) la frontiera irlandeză.

Potrivit ziarului, care cita surse anonime, DUP, care susţine guvernul premierului britanic Boris Johnson, ar fi spus - în discuţii private - că nu s-ar mai opune unor controale în Marea Irlandei.

DUP - ostil faţă de tot ceea ce ar putea aduce unei reunificări a Irlandei - ar aştepta în schimb de la UE să renunţe la ipoteza unei menţineri a Irlandei de Nord într-o uniune vamală, potrivit The Times.

Conducătoarea DUP Arlene Foster a reacţionat faţă de aceste informaţii joi seara, pe Twitter. Ea a dat asigurări că partidul său va refuza orice acord al unei ieşiri din UE care ”divizează piaţa internă a Regatului Unit”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.